Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Ophoping amyloid

Ophoping van het eiwit amyloid is de oorzaak van de ziekte van Alzheimer. Dit eiwit wordt door iedereen aangemaakt en weer afgebroken. Maar bij alzheimer stapelt het zich op in het brein. Dit kan komen doordat het eiwit te veel wordt aangemaakt, of juist doordat het niet goed wordt afgevoerd. De bloed-hersenbarrière bevat speciale mechanismen om amyloid vanuit de hersenen het bloed in te transporteren. Wanneer deze mechanismen niet goed werken, ontstaan er ophopingen van amyloid in het brein.

Amyloid en de bloedvaten

Voordat amyloid over de bloed-hersenbarrière kan worden gepompt, brengen zogenaamde ‘dragers’ het eiwit naar de barrière toe. Deze dragers blijven steeds maar meer amyloid aanvoeren. Hierdoor loopt het systeem vast. Er komen ophopingen van amyloid in en rondom de bloedvaten. Deze vorm van samenklonteringen heet ook wel ‘cerebral amyloid angiopathy’, of CAA. Bijna alle mensen met alzheimer hebben deze ophopingen. Ze zijn dus onlosmakelijk met de ziekte verbonden.

Amyloid stapelingen in de bloedvaten zijn erg schadelijk. De hoeveelheid stapeling komt dan ook goed overeen met de ernst van ziekte. De bloedvaten beginnen te ontsteken door de ophopingen. Ontstekingen aan de bloedvaten hebben meerdere schadelijke effecten. Zo activeren ze onder andere het afweersysteem. Als het afweersysteem op hol slaat, zorgt dit voor schade aan het weefsel waardoor er meer amyloid wordt aangemaakt.

Onderzoek naar de bloed-hersenbarrière

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de bloed-hersenbarrière omdat deze grote rol invloed heeft op het verloop van de ziekte van Alzheimer. Sommige wetenschappers denken dan ook dat het gezond houden van de bloedvaten en de bloed-hersenbarrière onderdeel zijn van de oplossing tegen de ziekte. In de toekomst zullen medicijnen mogelijk de bloed-hersenbarrière helpen om amyloid uit de hersenen te pompen.

Lees meer:

De oorzaken van Alzheimer:

Deze informatie is gebaseerd op een column uit 2013 van dr. Wesley Jongbloed, toenmalig onderzoeker aan het VUmc Alzheimercentrum.