Oudere leeftijd

  Het geheugen heeft meer tijd nodig om informatie op te slaan of om herinneringen op te halen. Ook hebben ouderen meer moeite om zich te concentreren. Hierdoor wordt informatie minder goed opgeslagen in het geheugen.

  Geneesmiddelen 

  Bepaalde geneesmiddelen kunnen geheugenklachten veroorzaken. De huisarts kan je hierover informeren. Schrijf goed voor jezelf op welke (homeopathische) geneesmiddelen je gebruikt.

  Voeding

  Een evenwichtige en gezonde voeding ondersteunt het geheugen. Een tekort aan bepaalde vitaminen (vooral vitamine B), te weinig drinken en (te veel) alcohol kan invloed hebben op het geheugen.

  Lichamelijke problemen

  Bepaalde ziekten kunnen vergeetachtigheid veroorzaken. Bijvoorbeeld infectieziekten. Soms wordt iemand vergeetachtig na een hersenschudding of door narcose. Vrouwen in de menopauze kunnen soms ook geheugenklachten hebben. Al deze oorzaken gaan vanzelf voorbij of kunnen worden verholpen.

  Psychische problemen

  Als iemand zich zorgen maakt, veel stress heeft of veel piekert, is er in de hersenen tijdelijk minder ruimte voor andere dingen. De geheugenklachten verdwijnen weer als de zorgen minder worden.

  Te weinig prikkels

  Wanneer iemand te weinig prikkels krijgt, wordt het geheugen te weinig gestimuleerd. Hierdoor kan het geheugen afnemen.

  Twijfel je over je geheugen of dat van iemand anders? Doe dan de geheugentest.

  Meer lezen

  Zo werkt je geheugen

  Je hersenen vormen een complexe structuur. Je kunt het zien als een enorm netwerk met wel 100 miljard zenuwcellen. Verbindingen tussen zenuwcellen geven elektrische signalen af en vormen de basis voor al je gedachten, herinnering en gevoelens. Wist je dat je drie typen geheugen hebt?

  > Zo werkt je geheugen

  Brochure 'Is het dementie?'

  Je loopt naar de keuken om iets te pakken, maar daar aangekomen weet je niet meer wat het was. Je komt de laatste tijd wel vaker niet op het juiste woord. Of vind je dat je naaste zich de laatste tijd anders gedraagt? Lees over de verschijnselen van dementie en test je eigen geheugen of dat van een ander.

  > Bestel de gratis brochure

  Test je geheugen

  40% van de Nederlanders vindt zichzelf vergeetachtig. Twijfel je aan jouw geheugen of dat van iemand anders? Doe de geheugentest en krijg inzicht in de mate van vergeetachtigheid. Je ontvangt na afloop direct een persoonlijke score. 

  > Doe de geheugentest