Oorzaken van vergeetachtigheid

Als iemand vergeetachtig wordt, betekent dit niet meteen dat het om alzheimer of een andere vorm van dementie gaat. Vaak gaat het om normale (ouderdoms-)vergeetachtigheid. Het kan ook een lichamelijke of psychologische oorzaak hebben. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van vergeetachtigheid:

Oudere leeftijd
Het geheugen heeft meer tijd nodig om informatie op te slaan of om herinneringen op te halen. Ook hebben ouderen meer moeite om zich te concentreren. Hierdoor wordt informatie minder goed opgeslagen in het geheugen.

Geneesmiddelen 
Bepaalde geneesmiddelen kunnen geheugenklachten veroorzaken. De huisarts kan u hierover informeren. Schrijf goed voor uzelf op welke (homeopathische) geneesmiddelen u gebruikt.

Voeding
Een evenwichtige en gezonde voeding ondersteunt het geheugen. Een tekort aan bepaalde vitaminen (vooral vitamine B), te weinig drinken en (te veel) alcohol kan invloed hebben op het geheugen.

Lichamelijke problemen
Bepaalde ziekten kunnen vergeetachtigheid veroorzaken. Bijvoorbeeld infectieziekten. Soms wordt iemand vergeetachtig na een hersenschudding of door narcose. Vrouwen in de menopauze kunnen soms ook geheugenklachten hebben. Al deze oorzaken gaan vanzelf voorbij of kunnen worden verholpen.

Psychische problemen
Als iemand zich zorgen maakt, veel stress heeft of veel piekert, is er in de hersenen tijdelijk minder ruimte voor andere dingen. De geheugenklachten verdwijnen weer als de zorgen minder worden.

Te weinig prikkels
Wanneer iemand te weinig prikkels krijgt, wordt het geheugen te weinig gestimuleerd. Hierdoor kan het geheugen afnemen.

Twijfelt u over uw geheugen of dat van iemand anders? Maak dan de geheugentest.

Meer lezen

Zo werkt uw geheugen

Uw hersenen vormen een complexe structuur. U kunt het zien als een enorm netwerk met wel 100 miljard zenuwcellen. Verbindingen tussen zenuwcellen geven elektrische signalen af en vormen de basis voor al uw gedachten, herinnering en gevoelens. Wist u dat u drie typen geheugen heeft?

> Zo werkt uw geheugen

Brochure 'Is het dementie?'

U loopt naar de keuken om iets te pakken, maar daar aangekomen weet u niet meer wat het was. U komt de laatste tijd wel vaker niet op het juiste woord. Of u vindt dat uw naaste zich de laatste tijd anders gedraagt? Lees over de verschijnselen van dementie en test uw eigen geheugen of dat van een ander.

> Bestel de gratis brochure

Test uw geheugen

40% van de Nederlanders vindt zichzelf vergeetachtig. Twijfelt u aan uw geheugen of dat van iemand anders? Doe de geheugentest en krijg inzicht in de mate van vergeetachtigheid. U ontvangt na afloop direct een persoonlijke score. 

> Doe de geheugentest