Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Oudere leeftijd

Het geheugen heeft meer tijd nodig om informatie op te slaan of om herinneringen op te halen. Ook hebben ouderen meer moeite om zich te concentreren. Hierdoor wordt informatie minder goed opgeslagen in het geheugen.

Geneesmiddelen 

Bepaalde geneesmiddelen kunnen geheugenklachten veroorzaken. De huisarts kan je hierover informeren. Schrijf goed voor jezelf op welke (homeopathische) geneesmiddelen je gebruikt.

Voeding

Een evenwichtige en gezonde voeding ondersteunt het geheugen. Een tekort aan bepaalde vitaminen (vooral vitamine B), te weinig drinken en (te veel) alcohol kan invloed hebben op het geheugen.

Lichamelijke problemen

Bepaalde ziekten kunnen vergeetachtigheid veroorzaken. Bijvoorbeeld infectieziekten. Soms wordt iemand vergeetachtig na een hersenschudding of door narcose. Vrouwen in de menopauze kunnen soms ook geheugenklachten hebben. Al deze oorzaken gaan vanzelf voorbij of kunnen worden verholpen.

Psychische problemen

Als iemand zich zorgen maakt, veel stress heeft of veel piekert, is er in de hersenen tijdelijk minder ruimte voor andere dingen. De geheugenklachten verdwijnen weer als de zorgen minder worden.

Te weinig prikkels

Wanneer iemand te weinig prikkels krijgt, wordt het geheugen te weinig gestimuleerd. Hierdoor kan het geheugen afnemen.

Twijfel je over je geheugen of dat van iemand anders? Doe dan de geheugentest.