Oorzaken van vergeetachtigheid

Als iemand vergeetachtig wordt, betekent dit niet meteen dat het om alzheimer of een andere vorm van dementie gaat. Vaak gaat het om normale (ouderdoms-)vergeetachtigheid. Het kan ook een lichamelijke of psychologische oorzaak hebben. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van vergeetachtigheid:

  • Oudere leeftijd. Het geheugen heeft meer tijd nodig om informatie op te slaan of om herinneringen op te halen. Ook hebben ouderen meer moeite om zich te concentreren. Hierdoor wordt informatie minder goed opgeslagen in het geheugen.
  • Geneesmiddelen. Bepaalde geneesmiddelen kunnen geheugenklachten veroorzaken. De huisarts kan u hierover informeren. Schrijf goed voor uzelf op welke (homeopathische) geneesmiddelen u gebruikt.
  • Voeding. Een evenwichtige en gezonde voeding ondersteunt het geheugen. Een tekort aan bepaalde vitaminen (vooral vitamine B), te weinig drinken en (te veel) alcohol kan invloed hebben op het geheugen.
  • Lichamelijke problemen. Bepaalde ziekten kunnen vergeetachtigheid veroorzaken. Bijvoorbeeld infectieziekten. Soms wordt iemand vergeetachtig na een hersenschudding of door narcose. Vrouwen in de menopauze kunnen soms ook geheugenklachten hebben. Al deze oorzaken gaan vanzelf voorbij of kunnen worden verholpen.
  • Psychische problemen. Als iemand zich zorgen maakt, veel stress heeft of veel piekert, is er in de hersenen tijdelijk minder ruimte voor andere dingen. De geheugenklachten verdwijnen weer als de zorgen minder worden.
  • Te weinig prikkels. Wanneer iemand te weinig prikkels krijgt, wordt het geheugen te weinig gestimuleerd. Hierdoor kan het geheugen afnemen.

Twijfelt u over uw geheugen of dat van iemand anders? Maak dan de geheugentest.

Brochure "Is het dementie?"

brochure_is_het_dementie_0.jpg

U loopt naar de keuken om iets te pakken, maar daar aangekomen weet u niet meer wat het was. U komt de laatste tijd wel vaker niet op het juiste woord. Of u vindt dat uw naaste zich de laatste tijd anders gedraagt? Maakt u zich zorgen over uzelf of een ander? Lees over de verschijnselen van dementie en test uw eigen geheugen of dat van een ander.