Voorkom dementie
30% van het aantal gevallen met dementie kan voorkomen worden door een gezonde leefstijl. Gezond eten, voldoende bewegen en stoppen met roken helpen bij de preventie.
De afgelopen jaren is er steeds meer bewijs gevonden voor een verband tussen langdurige slaapproblemen en het risico op de ziekte van Alzheimer. Veel vragen zijn echter onbeantwoord. Verhogen slaapproblemen het risico op alzheimer? Of zijn slaapproblemen een vroeg gevolg van de ziekte van Alzheimer? Als de slaapproblemen de alzheimer beïnvloeden, dan weten we niet hoe ernstig en langdurig de slaapproblemen moeten zijn, voordat er effect is. Iedereen heeft namelijk wel eens perioden van verminderde slaap. Maar zeker niet iedereen krijgt dementie. Daarnaast weten we niet of de behandeling van slaapproblemen ook het risico op alzheimer vermindert. Dit alles is onderwerp van toekomstig onderzoek.
Om antwoord te krijgen op die vraag gingen we naar Radboud Alzheimer Centrum in Nijmegen. Dr. Jurgen Claassen en zijn team onderzoeken hier de relatie tussen slaap en dementie.
Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken
In ieder geval staat vast dat slaapproblemen ook op korte termijn effect hebben op bijvoorbeeld geheugen, humeur en concentratie. Genoeg reden om slaapproblemen aan te pakken. Veel mensen hebben daarbij baat bij onderstaande 9 tips, die jou kunnen helpen om beter te slapen.
Slaapproblemen zijn veelvoorkomend. Door verandering in gedrag, zijn veel slaapproblemen zonder medicatie op te lossen.
De huisarts kan helpen als jouw slaapproblemen blijven aanhouden. Ook kun je met hem of haar praten over de problemen die je uit jouw slaap houden. Maar ook bij andere oorzaken van slaapproblemen, zoals ploegendiensten of juist onverklaarbare slaapproblemen, kan de huisarts helpen. Op thuisarts.nl vind je verder meer adviezen om beter te slapen.
30% van het aantal gevallen met dementie kan voorkomen worden door een gezonde leefstijl. Gezond eten, voldoende bewegen en stoppen met roken helpen bij de preventie.
Steeds meer onderzoek wijst op een verband tussen slaapproblemen en het risico op de ziekte van Alzheimer. Over de laatste onderzoeksresultaten spraken we onderzoeker Jana Thomas.
De kans om 90 jaar te worden is groter dan je denkt! Reden genoeg om te onderzoeken waarom sommige 90-plussers nog kerngezond zijn en anderen te maken krijgen met dementie.