Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Het volgen van een mediterraan dieet lijkt het risico op dementie te verlagen. Hiervoor is veel bewijs bij studies waar duizenden mensen aan deel hebben genomen. Lange tijd werd gehoopt dat verschillende vitamines en voedingsstoffen uit dit dieet of van andere oorsprong een groot effect zouden hebben op het ontstaan en verloop van dementie. Helaas is bij mensen nog voor geen enkel voedingsmiddel aangetoond dat het echt effectief is tegen dementie. Hieronder vind je over verschillende voedingsstoffen meer informatie.

Eten en drinken

Koffie

In sommige kleine studies leek cafeïne de kans op dementie te verminderen. Een groot Nederlands onderzoek liet echter geen positief effect zien. Eerdere positieve resultaten wijten de onderzoekers aan een omgekeerd verband: mensen met dementie in een vroeg stadium trekken zich vaak terug uit sociale activiteiten, waarbij mensen koffie drinken. Hierdoor zou je kunnen meten dat mensen die koffie drinken minder snel dementie krijgen, maar eigenlijk komt dit doordat mensen met dementie gemiddeld minder snel in gezelschap koffie gaan drinken.

Een houten tafel met een kopje koffie erop

Kruiden

Gember en kurkuma

Gember en kurkuma lijken in het lab het alzheimereiwit amyloid te verminderen. Voor gember is dit echter nog niet onderzocht in mensen. Kurkuma is wel deels onderzocht, maar het is nog onduidelijk of het bij mensen dementie kan voorkomen of vertragen.

Twee lepels met kurkuma en op de achtergrond gember

Vitamines

Vitamine D

Zalm

Vitamine D komt voor in vette vis en wordt ook in ons lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht. Lage niveaus van vitamine D zijn nadelig voor de gezondheid. Studies tonen echter niet aan dat het nemen van vitamine D supplementen symptomen van dementie vermindert of de kans op de ziekte verkleint. 

Vitamine E

Een opengesneden avocado

Vitamine E komt voor in zonnebloemolie, graanproducten, noten, groenten en fruit, bijvoorbeeld avocado’s. Omdat vitamine E een antioxidant is, wordt er gedacht dat deze vitamine een positieve werking kan hebben tegen dementie. Studies laten echter geen duidelijk effect zien. 

Vetten

Kokosolie

Foto van kokosolie

Kokosolie (met name het bestandsdeel caprinezuur) wordt vaak in verband gebracht met een positieve uitwerking op de ziekte van Alzheimer. Het is onwaarschijnlijk dat caprinezuur of kokosolie een (groot) positief effect heeft op de ziekte van Alzheimer.

Omega 3

Een bord met 5 vissen

Omega 3 uit vis, olie, noten valt onder “gezonde vetten”. Het geven van extra omega 3 in studies heeft echter geen preventief effect op het ontwikkelen van dementie. 

Gratis e-training: Houd je brein gezond!

In voor onze nieuwe e-training 'Houd je brein gezond' leer je in zes weken verrassende dingen over jouw brein en breingezondheid. We gaan in op de effecten van eten, bewegen, stress en slaap. Ook krijg je leuke uitdagingen en tips om nieuwe gezonde gewoontes vol te houden. Meld je aan en ontvang elke week een e-mail vol informatie en inspiratie.

Risicofactoren en preventie van dementie

Wetenschappers denken dat tot 30% van het aantal gevallen van dementie voorkomen kan worden, als we allemaal gezonder gaan leven. Daarom zetten we de risicofactoren en de mogelijkheden voor preventie op een rij.