Dementie voorkomen
Wetenschappers denken dat tot 30% van het aantal gevallen van dementie voorkomen kan worden, als we allemaal gezonder gaan leven. Wat zijn dan de belangrijkste risicofactoren en wat kun je er zelf aan doen?
Risicofactoren
Als iemand ongezond leeft, neemt daarmee de kans op dementie toe. De tien belangrijkste risicofactoren zijn:
- Hoge bloeddruk
- Overgewicht
- Alcohol
- Suikerziekte
- Roken
- Verhoogd cholesterol
- Ongezonde voeding
- Weinig beweging
- Weinig nieuwe dingen leren
- Weinig sociale contacten
Andere factoren zouden ook een effect op de kans op dementie kunnen hebben, maar daar is minder wetenschappelijk bewijs voor:
- Luchtvervuiling
- Gehoorschade
- Depressie
- Hoofd trauma
Voeding en dementie
Je hersenen verbruiken maar liefst 20 tot 30% van alle energie die je uit voeding haalt. Wat je eet is dus ontzettend belangrijk voor je brein! Steeds meer onderzoeken tonen aan hoe voeding kan helpen bij het voorkomen van ziektes.
Lees wat er bekend is over de effecten van voedingsstoffen op dementie
Voeding om dementie tegen te gaan
Het volgen van een mediterraan dieet lijkt het risico op dementie te verlagen
Het mediterraan dieet tegen dementie
Gratis online training en brochure
Gratis online training 'Houd je brein gezond'
Verminder de kans op dementie met onze gratis online training. Leer in zes weken verrassende dingen over je hersenen en de effecten van stress, slaap, eten en bewegen.
Brochure 'Houd de hersenen gezond'
Wil je meer weten over risicofactoren voor dementie en praktische tips om je risico te verminderen?
Veelgestelde vragen over het voorkomen van dementie
In de afgelopen jaren hebben we vele vragen van mensen beantwoord over het voorkomen van dementie. In dit artikel komen we terug om de meest gestelde vragen. Hoe kun je dementie voorkomen én wat zijn nu oorzaken van dementie die we al dan niet kunnen voorkomen?
Tips om dementie te voorkomen
Actieve hersenen
Een actief brein vermindert de kans op dementie. Het is goed voor je hersenen om steeds nieuwe dingen te leren en moeilijke taken uit te voeren. Ook het onderhouden van sociale contacten helpt om de hersenen te activeren.
Voldoende bewegen
Veel onderzoek laat zien dat mensen die voldoende bewegen minder vaak dementie krijgen. Men vermoedt dat beweging de doorbloeding van de hersenen en de productie van nieuwe zenuwcelverbindingen stimuleert.
Stoppen met roken
Roken vergroot de kans op de ziekte van Alzheimer met maar liefst 45%. Het is echter nooit te laat om te stoppen. Ex-rokers van 65 jaar en ouder hebben dezelfde lagere kans op dementie als mensen die nooit hebben gerookt.
Een duwtje in de goede richting
Iedere maand geven we onszelf een duwtje in de goede richting. Doe je mee? We kijken naar veelvoorkomend ongezond gedrag en hoe we dit kunnen verbeteren. Je hoeft echt niet iedere maand iets anders te doen. Maar zo af en toe zit er iets bij, dat bij je past!