Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Gewicht neemt vaak ongemerkt met de jaren toe. Daarmee neemt je kans op dementie of andere ziektes ook steeds een beetje toe. Mensen met ernstig overgewicht op middelbare leeftijd (tussen de 40 en 65 jaar) hebben zo’n 30% meer kans op dementie dan mensen met een gezond gewicht. Het goede nieuws is dat dit risico al afneemt bij gewichtsvermindering van 5 á 10% . Voor iemand van 80 kilo betekent dat vier tot acht kilo afvallen al een positief effect heeft.

Op gezond gewicht

Wat voor jou een gezond gewicht is, kun je berekenen via de methode onderaan deze pagina. Blijkt hieruit dat je te zwaar bent? Dan is de huisarts een goed startpunt. Dat geldt zeker bij ernstig overgewicht of als afvallen niet lukt. De huisarts kan je bloeddruk en/of cholesterolwaardes meten en samen met jou een passend afvalprogramma bedenken.

Drie tips voor een gezond gewicht

Wanneer je een paar kilo’s kwijt wil, kun je ook zelf aan de slag. Dan kunnen deze tips helpen:

  • Probeer meer te bewegen, zo verbrand je energie die je normaal in vet zou opslaan. Ga bijvoorbeeld in de pauze even wandelen of neem de trap in plaats van de lift.
  • Eet gezond. Om blijvend af te vallen is het goed om je voedingspatroon gezond én lekker te maken. Zo kun je het je hele leven lang volhouden. Kijk op voedingscentrum.nl voor gezond en lekker eten.
  • Je eet- en beweegpatroon veranderen is moeilijker als je het alleen doet. Vertel vrienden en familie dat je gezonder wil leven en aan je gewicht werkt. Zo kunnen zij jou steunen en aanmoedigen. Ga bijvoorbeeld met ze wandelen of wissel tips uit, misschien doen ze wel met je mee!

Hoe merkt je brein iets van je gewicht?

Overgewicht op zichzelf lijkt niet zo erg voor je brein. Overgewicht is echter vaak een symptoom van een ongezonde leefstijl, van weinig bewegen en teveel ongezond eten. Daardoor hebben mensen met overgewicht ook vaak een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Beide risicofactoren van dementie en andere ziektes.

Maar ook als je gezond eet en voldoende beweegt is overgewicht niet helemaal onschuldig en kan het goed zijn iets af te vallen. Vetcellen zijn namelijk verantwoordelijk voor de productie van hormonen en andere signaalstoffen. Die hebben weer invloed op bijvoorbeeld de bloeddruk, ontstekingen en de hoeveelheid suiker en vetten in het bloed. Op die manier verhogen vetcellen het risico op hart- en vaatziekten, kanker en dementie.

Gezond gewicht berekenen

Of je een gezond gewicht hebt, kun je zelf berekenen. De Engelstalige afkorting BMI staat voor lichaamsgewicht index. Idealiter ligt deze tussen de 20 en 25. Jouw BMI bereken je door je gewicht (in kilogrammen) te delen door je lengte (in meters) in het kwadraat.

BMI minder dan 18,5 = ondergewicht

BMI 18,5 – 25 = gezond gewicht

BMI 25 – 30 = overgewicht

BMI meer dan 30 = ernstig overgewicht (obesitas)

* Een BMI van meer dan 25 staat niet altijd gelijk aan overgewicht. Zeer geoefende atleten komen door spiermassa soms ook boven de 25 uit. Dan kan buikomtrek uitsluitsel geven. Voor vrouwen moet deze lager zijn dan 80 cm en voor mannen lager dan 94 cm.

** Voor kinderen jonger dan 18 en ouderen boven de 70 jaar gelden andere uitgangspunten kijk hiervoor op voedingscentrum.nl