Suikerziekte en het risico op dementie
Suikerziekte is één van de risicofactoren van dementie. We weten dat mensen met suikerziekte vaker dementie krijgen dan leeftijdsgenoten zonder suikerziekte. Om dementie te voorkomen richten onderzoekers zich vooral op de tweede vorm van suikerziekte, ofwel diabetes type 2. Een deel van de gevallen van diabetes type 2 is namelijk te voorkomen door gezond te leven. Diabetes type 1 verhoogt ook het risico op dementie, maar deze diabetesvorm kun je nooit voorkomen. Bij deze vorm geldt dat het stabiel houden van de suikerwaarde in het bloed waarschijnlijk het risico op dementie kan verminderen.
Bij suikerziekte kan het lichaam de bloedsuiker niet goed in evenwicht houden. De twee vormen van suikerziekte, diabetes type 1 en type 2, verhogen beide de kans op dementie.
Diabetes type 2 voorkomen
Diabetes type 2 verhoogt het risico op het ontwikkelen van dementie. Dit risico neemt toe met de ernst van de ziekte en hoe lang iemand de ziekte heeft. Om dementie te voorkomen, is het dus ook belangrijk om diabetes te voorkomen. Gelukkig gelden veelal dezelfde tips. Zo vergroten overgewicht, weinig bewegen, hoge bloeddruk, roken, ongezonde voeding en alcohol niet alleen het risico op dementie, maar ook het risico op diabetes type 2. In ons overzicht over preventie van dementie, vind je meer informatie over deze risicofactoren én handige tips voor gezondere keuzes.
Gezond leven met diabetes type 2
Wanneer diabetes type 2 eenmaal ontstaat, kun je er niet van genezen. Wel kan een gezond leven met diabetes type 2 de kans op dementie verminderen. Daarnaast heeft het op de korte termijn ook nog eens grotere effecten. Zo kan medicatie tegen suikerziekte soms worden afgebouwd. Op de website van de patiëntenvereniging Diabetesvereniging Nederland lees je meer over gezond leven met diabetes type 2.
Gezond leven met diabetes type 1
Deze vorm van suikerziekte is niet te voorkomen. Het eigen afweersysteem is verantwoordelijk voor deze ziekte. Ook met diabetes type 1 neemt het risico op dementie toe. Wetenschappers zien dit risico duidelijk terug bij mensen die vaak een te laag of een te hoog bloedsuiker hebben. Een goede controle van de bloedsuiker is daarom erg belangrijk. Diabetesvereniging Nederland heeft ook veel informatie over een gezond leven met diabetes type 1.