Je gedrag veranderen is niet makkelijk en kan veel energie kosten. Het is ook niet gek dat het soms even niet lukt. Een terugval in je oude gedrag is heel normaal, dat is geen mislukking van je voornemen. Toch kunnen we het gevoel hebben dat het allemaal in één keer perfect moet gaan. We balen ontzettend als je toch te veel chocolade hebt gegeten of niet hebt gewandeld. Probeer op die momenten juist jezelf op een positieve manier te motiveren met de volgende tips:  

  1. Verander van perspectief. Bedenk welk advies je je beste vriend of vriendin zou geven in dezelfde situatie. Vaak ben je een stuk milder naar anderen toe dan naar jezelf.  

  2. Vraag hulp als het even niet lukt en neem hulp aan als anderen het aanbieden. Iedereen heeft namelijk wel eens ergens moeite mee. Anderen kunnen je op deze momenten steunen en helpen. 

  3. Denk niet in ‘moeten’, maar in ‘mogen’. Dan voelt het minder als een verplichting en meer als je eigen keuze. 

  4. Geef jezelf eens een compliment als een verandering wel lukt en schrijf deze op. Als het even niet gaat dan kun je het teruglezen en beseffen dat het de volgende keer wel weer lukt. 

  5. Houd in gedachten dat het begin van gedragsveranderingen veel energie kosten. Als je het langer volhoudt, dan merk je dat het steeds minder energie gaat kosten. Uiteindelijk kan het zelfs een gewoonte worden, waar je niet meer over nadenkt. 

Lees meer over gezonde gewoontes volhouden