Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Een goede nachtrust is niet alleen belangrijk voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Door te slapen onthoud je beter wat je overdag geleerd hebt. Bij een goede nachtrust gaat het niet alleen om het aantal uur dat je slaap, maar vooral om hoe goed je slaapt.

Slecht slapen risicofactor van dementie?

In onderzoek lijkt het erop dat onderbroken slaap bij gezonde mensen het risico op dementie niet vergroot. Het zou mogelijk wel het risico kunnen vergroten als er sprake is van meerdere risicofactoren van dementie, zoals weinig bewegen, roken, overgewicht en een hoge bloeddruk.

Tips om beter te slapen

Iedereen slaapt wel eens een nacht wat minder goed. Dat is ook helemaal niet erg, maar wel vervelend voor jezelf. En waarschijnlijk is je omgeving ook niet blij met je kortere lontje. Er is gelukkig genoeg wat je zelf kunt doen om beter te slapen. Het kan even tijd kosten om de volgende gewoontes aan te leren, maar wie weet slaap je hierdoor beter.  

  • Houd hetzelfde ritme aan. Ga elke dag op ongeveer dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op.
  • Eet niet te laat op de avond, dan is je lichaam nog druk met verteren als je wil slapen.
  • Vermijd drankjes met cafeïne of alcohol in de avond. Cafeïne maakt je alert, waardoor je later in slaap valt. Alcohol zorgt ervoor dat je veel minder diep slaapt.  
  • Beweeg voldoende overdag, maar niet laat op de avond.
  • Probeer laat op de avond te ontspannen, lees bijvoorbeeld een boek of luister naar een podcast voordat je gaat slapen.
  • Kun je toch niet slapen doordat je gaat piekeren? Schrijf overdag je ‘piekergedachtes’ op of praat erover met familie of vrienden. Probeer te bedenken wat je eraan kunt gaan doen, zodat je 's avonds ontspannen kunt gaan slapen.

Professionele hulp bij slaapproblemen

Als je vaak slecht slaapt en het een negatieve invloed heeft op je dagelijkse leven, dan kun je bij de huisarts terecht. De huisarts kan je helpen met de slaapproblemen, maar ook bij zaken die je uit de slaap houden.  Voordat je naar de huisarts gaat kun je al starten met een slaapdagboek. Hier houd je in bij wat je overdag doet, en hoe de nacht verliep. Zo zie je samen met de huisarts misschien patronen die kunnen helpen je slaap te verbeteren.

Wil je (nog) niet naar de huisarts? Je kunt ook zelf aan de slag met de website snelbeterinjevel.nl. Op deze website biedt het Trimbos Instituut drie gratis, bewezen effectieve trainingen aan die zich richten op beter slapen, minder piekeren of minder stress.  

Video: Onderzoekers over slaap en dementie

Kun je van slaaptekort dementie krijgen? Om antwoord te krijgen op die vraag gingen we naar Radboud Alzheimer Centrum in Nijmegen. Dr. Jurgen Claassen en zijn team onderzoeken hier de relatie tussen slaap en dementie.

Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken