Ga direct naar de contentGa direct naar de content

De hersenen activeren

Het is goed voor je hersenen om steeds nieuwe dingen te leren en moeilijke oefeningen uit te voeren.

Wat kun je doen?

Leren: Leren is het vergroten en uitbreiden van wat we kunnen. Zo krijgen mensen met een goede opleiding minder vaak dementie. Leren zorgt kennelijk voor een soort reserve. Maar ook op latere leeftijd is de hersenen actief houden belangrijk. 

Ingewikkelde stimulatie: Niet alleen leren stimuleert de hersenen. Ook hobby’s die we in onze vrije tijd doen, laten een effect zien. Het gaat dan wel om ingewikkeldere activiteiten, zoals een vreemde taal leren, een muziekinstrument bespelen of strategische spellen als dammen, schaken en bridge. Ook regelmatig bezoek aan musea of opera hebben een positief effect. Wie na het pensioen (vrijwilligers)werk blijft doen, krijgt minder vaak dementie. 

Er zijn commerciële spellen die claimen dat ze het risico op dementie kunnen verkleinen. Maar vooraanstaande wetenschappers gaven aan dat het effect helaas niet is aangetoond. Een reactie van een van de onderzoekers: "Het is waarschijnlijk veel effectiever om een uurtje met je kleinkinderen met Lego te spelen."

Sociale contacten

Mensen met minder sociale contacten lopen extra risico op dementie. We weten niet precies hoe dat komt. Waarschijnlijk spelen een aantal factoren samen. Zo zijn sociale contacten een goede manier om de hersenen te activeren. Daarnaast zijn mensen die zich eenzaam voelen ook extra vatbaar voor somberheid en depressiviteit.

Wat kun je doen?

Contacten leggen: met oude contacten die verwaterd zijn, met mensen in de buurt (bijvoorbeeld in de supermarkt) of met lotgenoten (via dementie.nl of het Forum op dementie.nl). 

Hulp vragen of aanbieden: durf zelf hulp te vragen, bied buren of kennissen aan om te helpen of ga vrijwilligerswerk doen. 

Zoek hulp via organisaties in de buurt, websites om contact te leggen of telefonische hulp. In de brochure ‘Kans op dementie verkleinen’ vind je een opsomming van deze organisaties, sites en telefoonnummers.

Meer weten?

Bestel dan onze brochure ‘Kans op dementie verkleinen’. Daarin vind je gezonde tips voor je lichaam en uitgebreidere tips voor je brein. 

Gratis e-training: Houd je hersenen gezond!

In onze e-training 'Houd je hersenen gezond' leer je in zes weken verrassende dingen over je brein en breingezondheid. We gaan in op de effecten van eten, bewegen, stress en slaap. Ook krijg je leuke uitdagingen en tips om je brein te trainen en nieuwe gezonde gewoontes vol te houden. Meld je aan en ontvang elke week een e-mail vol informatie en inspiratie.