Ga direct naar de contentGa direct naar de content

'Pickcellen'

Bij sommige mensen met frontotemporale dementie komen zogenaamde ‘pickcellen’ voor; ballonvormige, opgezwollen hersencellen in de frontale en temporale kwabben. Deze specifieke cellen zijn in veel gevallen niet aanwezig. Daarom gebruiken we meestal de naam frontotemporale dementie voor de ziekte van Pick. 

Deze vorm van dementie komt vaak op relatief jonge leeftijd voor. De meeste mensen die de ziekte krijgen zijn tussen de 50 en 60 jaar. Zij hebben vaak nog een actieve rol in de maatschappij en soms wonen er nog kinderen thuis. Dit maakt dat de ziekte extra veel impact heeft.  

Levensverwachting ziekte van Pick

De gemiddelde levensverwachting is zes tot acht jaar. Door hersenbeschadiging krijgen mensen last van fysieke aandoeningen zoals slikproblemen. Deze kunnen weer leiden tot een longontsteking, een complicatie waar veel mensen met Frontotemporale dementie aan overlijden.

Herkennen van Ziekte van Pick

Artsen noemen de gedragsvariant van FTD nog vaak de Ziekte van Pick . Een vorm van dementie die vaak moeilijk wordt herkend. Veranderingen in gedrag, emoties en persoonlijkheid kunnen wijzen op de Ziekte van Pick. Denk hierbij aan dwangmatig gedrag, desinteresse of kinderlijk gedrag. We hebben alle tips voor het herkennen van FTD op een rij gezet. 

Stand van zaken onderzoek dementie