Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Grootste verschillen tussen de vier meest voorkomende vormen van dementie

We hebben een overzicht gemaakt met de grootste verschillen tussen de vier meest voorkomende vormen van dementie: de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, Lewy body dementie en frontotemporale dementie (FTD):

Grootste verschillen tussen de vier meest voorkomende vormen van dementie

Andere vormen van dementie

 • Ziekte van Alzheimer

  De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Iemand met alzheimer krijgt moeite met alledaagse dingen zoals plannen maken, beslissingen nemen en een gesprek volgen.

 • Vasculaire dementie

  Vasculaire dementie is een van de meest voorkomende soorten dementie. Veel mensen die deze vorm krijgen, hebben hart- en vaatziekten (gehad). Wat opvalt is dat ze langzamer gaan denken, spreken en handelen. Ook kunnen ze zich moeilijk concentreren.

 • Frontotemporale dementie (FTD)

  Frontotemporale dementie (FTD) komt vaak op jongere leeftijd voor. Veranderingen in het gedrag vallen meestal als eerste op. Ook de taal, spraak en motoriek kunnen aangetast zijn.

 • Ziekte van Pick

  De ziekte van Pick is de gedragsvariant van frontotemporale dementie (FTD). Kenmerkend zijn veranderingen in gedrag, emoties en persoonlijkheid. De persoon met dementie reageert vaak onvoorspelbaar, dwangmatig of ongeremd en heeft moeite met het beoordelen van situaties.

 • Lewy body dementie

  Een kenmerk van Lewy body dementie is een sterke schommeling in de geestelijke achteruitgang. Ook kan iemand verschijnselen van de ziekte van Parkinson hebben. Denk aan het beven van lichaamsdelen, stijfheid en een afwijkende manier van lopen.  

 • Korsakov

  Het syndroom van Korsakov wordt veroorzaakt door een ernstig tekort aan vitamine B1. Het komt vooral voor bij mensen met alcoholproblemen die zichzelf sterk verwaarlozen. Iemand met korsakov heeft geheugenverlies en vertelt fantasieverhalen.

 • Creutzfeldt-Jakob

  De ziekte van Creutzfeldt-Jakob is een zeldzame hersenziekte. Hersencellen sterven in snel tempo af. Iemand met deze ziekte krijgt problemen met bewegen, spreken en het verwerken van wat hij ziet.

 • Parkinson

  De ziekte van Parkinson kenmerkt zich door problemen in het bewegen. Bevende handen zijn een bekend verschijnsel. Ook worden de bewegingen trager en kan stijfheid optreden. Een groot deel van de mensen met parkinson krijgt ook dementie.

 • Posterieure Corticale Atrofie (PCA)

  Posterieure corticale atrofie (PCA) is een zeldzame vorm van dementie. Deze ziekte tast als eerste het visuele vermogen aan. Iemand met PCA ziet daardoor dingen niet, herkent voorwerpen niet of kan dingen niet van elkaar onderscheiden.

 • Mild Cognitive Impairment (MCI)

  ‘Mild Cognitive Impairment’ (MCI) betekent ‘milde cognitieve stoornis’. Iemand met MCI heeft milde problemen met het geheugen of met een andere hersenfunctie. Maar kan vaak nog zo goed als normaal functioneren in het dagelijks leven.

 • Downsyndroom en dementie

  Veel mensen met Downsyndroom krijgen de ziekte van Alzheimer. Vaak al op relatief jonge leeftijd. De bestaande verstandelijke beperking maakt het moeilijker om het begin van de ziekte van Alzheimer te herkennen.

Mengvorm dementie

Het komt vaak voor dat verschillende soorten dementie tegelijkertijd optreden. Dit wordt ook wel een mengbeeld of mengvorm dementie genoemd. Bij hersenonderzoek na het overlijden zien wetenschappers vaak vasculaire schade bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Ook de combinatie lewy body dementie en alzheimer komt voor.

Help mee aan een oplossing voor dementie

Jaap (34) heeft FTD. Een vorm van dementie die vaker op jonge leeftijd voorkomt, maar zelden zó jong. Jaaps zus vertelt: "In korte tijd veranderde hij van een lieve jongen in iemand met agressief treitergedrag. Zelf heeft hij geen idee dat hij verandert. Als je de diagnose te horen krijgt en direct daarna hoort dat er niets aan te doen is, is er niets meer om voor te vechten. Dat vind ik nog wel het ergste. Er is geen hoop meer…"

van Jaap (34), zijn moeder Ingrid en zus Charlotte

Help mee en doneer

Hoe vaak wil je doneren?
Welk bedrag wil je doneren?
Kies ander bedrag >