De ziekte van Creutzfeldt-Jakob is een zeldzame hersenziekte. Hersencellen sterven in snel tempo af. Iemand met deze ziekte krijgt problemen met bewegen, spreken en het verwerken van wat hij ziet.

Symptomen

De ziekte van Creutzfeldt-Jakob begint vaak met wat vage, psychische veranderingen. In het begin lijkt iemand overspannen of neerslachtig. Maar binnen een paar weken krijgt iemand met Creutzfeldt-Jakob ernstige geheugenstoornissen en problemen met bewegen, spreken en het verwerken van wat hij ziet.

Oorzaak

De aandoening wordt veroorzaakt door speciale eiwitten, zogenaamde 'prionen'. Deze eiwitten wijken af van normale eiwitten in ons lichaam. Hierdoor veroorzaken ze allerlei ziekteverschijnselen. Bij de meeste mensen met Creutzfeldt-Jakob is de precieze oorzaak van de ziekte onbekend. Bij 10 tot 15 procent van de patiënten is er sprake van een erfelijke oorzaak.

Zeldzaam

De ziekte van Creutzfeldt-Jakob komt maar weinig voor. In Nederland zijn er tussen de 10 en 20 mensen met deze aandoening. De ziekte komt in de meeste gevallen al op vrij jonge leeftijd voor, namelijk bij mensen tussen de 50 en 60 jaar. Vergelijkbare ziekten komen voor bij onder meer schapen (scrapie) en runderen (BSE of gekkekoeienziekte). Wanneer mensen besmet vlees eten, kunnen zij de ziekte krijgen.

Kom in contact met lotgenoten via het forum.