Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Oorzaak van korsakov

De oorzaak van het syndroom van Korsakov is een ernstig gebrek aan vitamine B1. Deze vitamine is nodig voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel en dus ook de hersenen. In Nederland komt de ziekte voornamelijk voor bij mensen die verslaafd zijn aan alcohol. Als gevolg van zelfverwaarlozing, langdurig slecht eten of zelfs het volledig stoppen met eten komen zij vitamines tekort, waaronder vitamine B1.

Uitleg over syndroom van Korsakov

Verschijnselen syndroom van korsakov

Het korsakov syndroom is aan een aantal symptomen te herkennen:

  • Geheugenverlies: iemand kan zich dingen die kort geleden zijn gebeurd niet meer herinneren. Oude herinneringen blijven vaak beter bewaard.
  • Moeite met tijd en plaats: iemand kan moeite hebben om gebeurtenissen in chronologische volgorde te plaatsen. Hij kan zich moeilijker oriënteren in tijd en plaats.
  • Moeite om personen te herkennen.

Confabuleren (eerlijk liegen)

Iemand met het korsakov syndroom zal niet snel zijn geheugenproblemen toegeven. Hij vult de gaten in zijn geheugen op met fantasieverhalen. Dit noemen we 'confabuleren', ofwel 'eerlijk liegen', omdat iemand met korsakov ervan overtuigd is dat hij de waarheid vertelt.

Mensen met korsakov komen door hun geheugenverlies vaak in probleemsituaties terecht die ze zelf niet meer kunnen oplossen. Hierdoor worden ze onzeker en krijgen ze faalangst. De ene persoon met korsakov reageert hierop door zich terug te trekken en geen initiatief meer te nemen. De andere wordt juist agressief.

Meer informatie

Wil je meer weten over het syndroom van Korsakov? Ben je benieuwd naar mogelijkheden voor behandeling? Kijk dan op de website van het Korsakov Kenniscentrum.

Bestel de brochure Diagnose dementie, en nu?

Wil je meer lezen over dementie, de vormen van dementie, het ziekteverloop en hoe je ermee om kunt gaan? Bestel dan onze gratis brochure Diagnose dementie, en nu?

Diagnose dementie, en nu? cover