Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Symptomen Lewy body

Iemand met Lewy body dementie (LBD) heeft in het begin geen geheugenproblemen of moeite met het uitvoeren van handelingen.

Wat zijn de symptomen van Lewy body dementie?

  • Aandachtsstoornissen.
  • Visuele hallucinaties. Iemand ziet dingen die er niet zijn. Dit maakt het moeilijker om deze vorm van dementie te herkennen.
  • Een extra probleem is dat mensen met Lewy body dementie vaak erg gevoelig zijn voor de bijwerkingen van de medicijnen tegen hallucinaties.

Doe de geheugentest

✔ Al meer dan 350.000 keer ingevuld

> Ook gratis per mail te bestellen

Hoe verloopt Lewy body dementie?

De geestelijke achteruitgang van iemand met Lewy body dementie kan van dag tot dag erg wisselen. Veel mensen met Lewy body dementie zijn regelmatig verward. Ook kunnen ze andere verschijnselen hebben, zoals depressiviteit of wanen. 

Oorzaak Lewy body dementie

Bij iemand met Lewy body dementie bevinden zich zogenaamde Lewy bodies in de zenuwcellen van de hersenen. Dit zijn speciale eiwitafzettingen. Onderzoekers denken dat deze Lewy bodies ontstaan als een hersencel gevaar loopt, bijvoorbeeld omdat er een giftige stof aanwezig is. Bij Lewy body dementie zitten de afwijkingen voornamelijk in de hersenschors. Lewy body dementie is in het overgrote deel van de gevallen niet erfelijk.

Onderzoek naar Lewy body

Alzheimer Nederland stimuleert en financiert verschillende soorten wetenschappelijk onderzoek naar Lewy body dementie.

Onderzoek: Gen veroorzaakt Lewy body dementie en parkinson
Lees meer over het onderzoek naar dementie

Levensverwachting Lewy body dementie

De achteruitgang bij Lewy body dementie verloopt meestal sneller dan die bij de ziekte van Alzheimer. Iemand met lewy body dementie kan binnen een jaar veranderen van een betrekkelijk gezond iemand, die af en toe eens valt en wat traag is, in iemand die in een rolstoel zit en ernstige dementie heeft. De meeste mensen met Lewy body overlijden vijf tot twaalf jaar nadat de diagnose is gesteld.

Plek in de hersenen Lewy body dementie

De hersenstam is vaak het eerste hersengebied dat beschadigd raakt bij lewy body dementie. Daardoor ontstaat de traagheid Later verspreiden de lewy bodies zich steeds verder door het brein. Zo veroorzaken ze steeds meer problemen en ontstaat er dementie.

Uitleg over Lewy body dementie

Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken

Een toekomst zonder dementie

1 op de 5 mensen krijgt dementie. Alleen door méér onderzoek kunnen we dementie stoppen. Help mee voor een toekomst zonder dementie en ontvang als dank het Vergeet-mij-niet-speldje. ♥

Lewy body dementie samengevat

Lewy body dementie infographic

Meer lezen

Steunen

Stop dementie, steun onderzoek. Wil je op een andere manier bijdragen? Collecteren levert een enorme impuls op voor dementie-onderzoek en zorgt voor mooie gesprekken aan de deur.