Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Symptomen MCI

Mensen met een MCI hebben vaak last van geheugenproblemen, ook wel milde cognitieve achteruitgang genoemd. Maar ze kunnen ook moeite hebben met het overzicht houden, of het uitvoeren van handelingen. De klachten zijn minder ernstig dan bij dementie. Vaak vergeet iemand de details van een gebeurtenis of handeling, terwijl mensen met dementie de hele gebeurtenis vergeten.

MCI en dementie

Uit onderzoek blijkt dat mensen met MCI een hoger risico hebben om na enkele jaren dementie te krijgen. Dit is meestal de ziekte van Alzheimer. Bij ongeveer 44% van de mensen worden de klachten ernstiger en is er binnen 5 jaar sprake van dementie. Bij een andere groep blijven de klachten stabiel. Of de klachten verdwijnen helemaal.

Behandeling en oorzaken MCI

MCI is nog niet te genezen en er bestaan geen medicijnen voor. Het is belangrijk om te letten op risicofactoren zoals vitaminetekort, (verkeerd) medicijngebruik, depressie, burn-out of schildklierproblemen. MCI kan een voorstadium zijn van de ziekte van Alzheimer, maar kan ook ontstaan door psychologische problemen zoals een depressie of burn-out. Daarom is het van belang regelmatig voor controle terug te komen, en eventueel een psycholoog te raadplegen.

Stand van zaken onderzoek dementie

Doe mee aan onderzoek

Heb je de diagnose MCI door de ziekte van Alzheimer? Onderzoek naar dementie kan vaak niet zonder de inzet van mensen met dementie. Wil je ook op deze bijzondere manier bijdragen aan dementieonderzoek? Doe dan mee met onderzoek. Er zijn op dit moment verschillende onderzoeken van het Brein Research Center en Universiteit Maastricht op zoek naar deelnemers met de diagnose MCI door de ziekte van Alzheimer. 

Twee onderzoekers werken in laboratorium