Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Kenmerken en herkennen van de ziekte van Parkinson

Iemand met parkinson krijgt last van zijn handen die in rust hevig beven. Dit heet ook wel tremor. Ook worden de bewegingen van de persoon trager. Daarnaast kan de persoon met parkinson bewegingsarmoede krijgen, ook bekend als hypokinesie. Dit kan zich uiten in een maskergelaat (vlakke gezichtsuitdrukking), een monotone stem en een stijve lichaamshouding. Iemand schuifelt en neemt kleinere passen. Het bovenlichaam helt naar voren. De persoon praat minder hard en duidelijk, waardoor het moeilijker wordt om hem te verstaan.

Oorzaak parkinson

Parkinson wordt veroorzaakt doordat cellen in de substantia nigra verloren gaan. Dit gebied in de middenhersenen heeft de regie over onze bewegingen. Bij mensen met parkinson bevinden zich eiwitafzettingen, zogenaamde Lewy bodies, in de hersencellen. Deze eiwitafzettingen komen ook voor bij mensen met Lewy body dementie. Parkinson is meestal niet erfelijk, maar kan wel vaker in een familie voorkomen.

Dementie en parkinson

35 tot 55 procent van de mensen met de ziekte van Parkinson krijgt dementie. In de meeste gevallen gaat de persoon trager denken en spreken. Hij krijgt problemen met het ophalen van informatie. Ook het vermogen tot abstract denken neemt af. Het lukt nog wel om informatie te herkennen en begrijpen. Bij sommige mensen met parkinson lijkt de dementie meer op de ziekte van Alzheimer.

Behandeling parkinson

Parkinson is een ziekte die langzaam erger wordt. Op dit moment is parkinson nog niet te genezen. Wel zijn er medicijnen die de verschijnselen onderdrukken. Er is bijvoorbeeld een medicijn dat het tekort aan dopamine in de hersenen, veroorzaakt door het afsterven van cellen, tijdelijk kan opvangen.

Als medicatie niet meer helpt of als er teveel bijwerkingen ontstaan, kunnen de hersenen ook gestimuleerd worden via elektrische pulsjes. Die onderdrukken de verschijnselen van de ziekte van Parkinson.

Verloop parkinson

Het verloop van de ziekte verschilt per persoon, hierdoor is de toekomst onvoorspelbaar. Lichamelijke klachten beginnen vaak aan één kant van het lichaam en na verloop van tijd ontstaan de klachten ook aan de andere kant. Na enkele jaren krijgen mensen met parkinson problemen met hun balans, waardoor de kans op vallen groter wordt. Ook kunnen klachten als bloeddrukdaling (mede door medicatie), hallucinaties, problemen met plassen en ontlasting, cognitieve problemen en verslikken optreden. 

Bestel de brochure Diagnose dementie, en nu?

Wil je meer lezen over dementie, de vormen van dementie, het ziekteverloop en hoe je ermee om kunt gaan? Bestel dan onze gratis brochure Diagnose dementie, en nu?

Cover van de Brochure 'Diagnose dementie, en nu?

Stand van zaken onderzoek dementie