Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Symptomen

Welke symptomen iemand met vasculaire dementie heeft, hangt af van het hersengebied dat beschadigd is geraakt. Er zijn dus veel verschillen tussen mensen met deze ziekte.

  • Wat vaak vooral opvalt is dat men langzamer gaat denken, spreken en handelen.
  • Men kan zich moeilijker concentreren en moeilijker meerdere dingen tegelijk doen.
  • Naast de geestelijke achteruitgang kan iemand ook lichamelijke verschijnselen hebben, zoals wankeler of langzamer lopen.
  • Ook kan bijvoorbeeld verlamming, of gevoelsverlies ontstaan.

Doe de geheugentest

✔ Al meer dan 350.000 keer ingevuld

> Ook gratis per mail te bestellen

Verloop vasculaire dementie

Bij vasculaire dementie kan het verloop geleidelijk of juist plotseling gaan. Personen met vasculaire dementie kunnen plotseling achteruitgaan door een beroerte of een reeks kleine beroertes (TIA’s). Zolang er zich geen nieuwe beroertes voordoen, kan iemand daarna weer een tijd stabiel blijven. Iemand met vasculaire dementie zal langzaam meer moeite krijgen om informatie uit het geheugen op te roepen. 

Oorzaken vasculaire dementie

Veel mensen met vasculaire dementie hebben hart- en vaatziekten (gehad). Bijvoorbeeld langdurig een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, suikerziekte of TIA's (kortdurende afsluiting van een bloedvat in de hersenen). Ook is het mogelijk dat iemand een of meerdere beroertes heeft gehad voordat de dementie begon. Het komt echter ook veel voor dat vaatschade een oorzaak is van dementie zonder dat iemand ooit een beroerte heeft bemerkt.

Onderzoek

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaken en behandelingen van (beginnende) cognitieve klachten waarbij vaatschade in de hersenen een rol speelt. Het doen van onderzoek is essentieel voor vooruitgang en innovatieve ontwikkelingen binnen de wetenschap én maatschappij.

Behandeling en medicatie

Op dit moment kan vasculaire dementie helaas nog niet worden genezen. Wel kunnen risicofactoren voor onderliggende hart- of vaatziekten – zoals hoge bloeddruk - worden behandeld om verdere schade zo veel mogelijk te beperken. Ook worden soms bloedverdunners gegeven, afhankelijk van het soort schade.  Bij andere patiënten lijkt het juist beter bepaalde medicijnen te stoppen omdat ze complicaties kunnen geven.

Voor cognitieve problemen bij vasculaire dementie kan een revalidatiebehandeling uitkomst bieden. De therapie bij cognitieve problemen wordt meestal gegeven door een ergotherapeut, cognitief therapeut of psycholoog. Therapie bestaat bijvoorbeeld uit het aanleren van manieren hoe om te gaan met concentratieproblemen. Of het aanpakken van problemen als moeite met planmatig werken en met het houden van overzicht.

Levensverwachting vasculaire dementie

De levensverwachting bij vasculaire dementie loopt sterk uiteen. Gemiddeld leven mensen nog vijf jaar na de diagnose, maar het komt ook voor dat mensen meer dan 15 jaar met de ziekte leven. De levensverwachting is afhankelijk van leeftijd, ernst van de ziekte en de aanwezigheid van andere ziektes. Een fatale beroerte of hartinfarct is meestal de reden van overlijden bij vasculaire dementie.

Plek in de hersenen vasculaire dementie

Bij vasculaire dementie gaat vaak de verbinding tussen zenuwcellen kapot vanwege een slechte doorbloeding. Ook de bloedvaten die de hersencellen van voeding en zuurstof voorzien kunnen beschadigd raken. Afhankelijk van het beschadigde hersengebied kan iemand problemen krijgen met bijvoorbeeld spreken, denken of bewegen.

Vasculaire dementie samengevat

Uitleg over vasculaire dementie

Help mee aan een oplossing voor dementie

Abdellah (73) heeft alzheimer én vasculaire dementie. Zijn vrouw vertelt: "Door zijn ziekte is hij een compleet ander persoon geworden, van liefdevol naar onberekenbaar.". Zijn dochter vult aan: "Ik mis de zachtaardige vader met wie ik goede gesprekken kon voeren en die mij adviezen gaf."

Herinneringen voor het leven op tv - Abdellah (73), zijn vrouw Latifa en zijn dochters

Meer lezen