Vasculaire dementie is een van de meest voorkomende soorten dementie. Problemen in de doorbloeding van de hersenen veroorzaken deze ziekte. Bij één op de zes mensen met dementie is vaatschade de hoofdoorzaak. Dan spreken we van vasculaire dementie. Nog veel vaker komt vaatschade in de hersenen naast andere oorzaken van dementie voor.
 

Hart- en vaatziekten

Veel mensen met vasculaire dementie hebben hart- en vaatziekten (gehad). Bijvoorbeeld langdurig een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, suikerziekte of TIA's (kortdurende afsluiting van een bloedvat in de hersenen). Ook is het mogelijk dat iemand een of meerdere beroertes heeft gehad voordat de dementie begon. Het komt echter ook veel voor dat vaatschade een oorzaak is van dementie zonder dat iemand ooit een beroerte heeft bemerkt.
 

Symptomen vasculaire dementie

Welke symptomen iemand met vasculaire dementie heeft, hangt af van het hersengebied dat beschadigd is geraakt. Er zijn dus veel verschillen tussen mensen met deze ziekte. Wat vaak vooral opvalt bij mensen met vasculaire dementie is dat ze langzamer gaan denken, spreken en handelen. Ze kunnen zich moeilijker concentreren en moeilijker meerdere dingen tegelijk doen. Naast de geestelijke achteruitgang kan iemand ook lichamelijke verschijnselen hebben, zoals wankeler of langzamer lopen. Ook kan bijvoorbeeld verlamming, of gevoelsverlies ontstaan.

'Dik verloor ineens zijn passie voor koken'

ervaringsverhaal-vasculaire-dementie_0.jpg

Hanneke's man heeft vasculaire dementie. "Ruim zeven jaar geleden, nadat Dik een hartoperatie moest ondergaan, merkte ik dat het gedrag van mijn man wat begon te veranderen. Zijn rijgedrag werd anders en hij verloor ineens zijn passie voor koken, terwijl hij dat altijd zo graag deed." 

Lees het verhaal van Hanneke

Verloop vasculaire dementie

Vasculaire dementie kan zich geleidelijk of juist plotseling ontwikkelen. Plotse klachten ontstaan vaak samen met een beroerte. Geleidelijke achteruitgang komt echter ook regelmatig voor, net als bij de ziekte van Alzheimer.

Lees hoe u kunt omgaan met dementie
 

Behandeling en medicatie

Op dit moment kan vasculaire dementie helaas nog niet worden genezen. Wel kunnen  risicofactoren voor onderliggende hart- of vaatziekten – zoals hoge bloeddruk - worden behandeld om verdere schade zo veel mogelijk te beperken. Ook worden soms bloedverdunners gegeven, afhankelijk van het soort schade.  Bij andere patiënten lijkt het juist beter bepaalde medicijnen te stoppen omdat ze complicaties kunnen geven.
 

Revalidatiebehandeling

Voor cognitieve problemen bij vasculaire dementie kan een revalidatiebehandeling uitkomst bieden. De therapie bij cognitieve problemen wordt meestal gegeven door een ergotherapeut, cognitief therapeut of psycholoog. Therapie bestaat bijvoorbeeld uit het aanleren van manieren hoe om te gaan met concentratieproblemen. Of het aanpakken van problemen als moeite met planmatig werken en met het houden van overzicht.
 

Depressie

Mensen met een beginnende vasculaire dementie weten vaak goed dat ze ziek zijn. Dat is een verschil met de ziekte van Alzheimer, waar patiënten meestal zelf weinig klachten hebben, terwijl de naasten zich juist veel zorgen maken. Door het besef dat het niet goed met hen gaat voelen mensen zich soms verdrietig, somber en minder energiek. Maar de vaatschade zelf kan mensen ook minder energiek maken. Het is bij dit soort klachten belangrijk om te kijken of er sprake is van een depressie. Een depressie kan behandeld worden. Een goede behandeling van de depressie kan soms ook het cognitief functioneren verbeteren.
 

Dementie op jonge leeftijd

Ook op jongere leeftijd kunnen mensen vasculaire dementie krijgen. Meestal hebben mensen dan ook duidelijke beroertes doorgemaakt. Wanneer iemand dementie krijgt voor het 65e jaar noemen we dit dementie op jonge leeftijd. Deze mensen zijn vaak nog werkzaam en hebben soms nog thuiswonende kinderen. Dat vraagt extra aandacht.

> Lees meer over dementie op jonge leeftijd.


Vasculaire dementie en alzheimer

Vaatschade bij mensen die ook alzheimer hebben komt heel veel voor, zeker bij mensen boven de 65. De vraag is dan of behandeling van de vaatschade achteruitgang kan voorkomen. Dat hangt af van de soort schade. In het algemeen kan gesteld worden dat bij mensen die de diagnose Alzheimer krijgen het niet zinvol is om ook de vaatschade te behandelen.. Sommige vormen van vaatschade vragen wel om specifieke behandeling. Uw arts kan u daar over informeren. Daarnaast geldt ook voor mensen  met de diagnose Alzheimer dat behandeling van hoge bloeddruk, niet roken, gezond eten en bewegen goed is voor hart en bloedvaten. 

 

Wetenschappelijk onderzoek

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaken en behandelingen van (beginnende) cognitieve klachten waarbij vaatschade in de hersenen een rol speelt. Het doen van onderzoek is essentieel voor vooruitgang en innovatieve ontwikkelingen binnen de wetenschap én maatschappij.

Meer informatie:

Bestel de brochure "Dementie, en nu?"

Wilt u meer lezen over dementie, de vormen van dementie, het ziekteverloop en hoe u ermee om kunt gaan? Bestel dan onze gratis brochure "Dementie, en nu?".

Per e-mail ontvangen

Stop dementie

Onze wens is een toekomst zonder dementie. Omdat het moet en het kán. Helpt u mee?

Ja, ik help mee