Vasculaire dementie

Vasculaire dementie is een van de meest voorkomende soorten dementie. Problemen in de doorbloeding van de hersenen veroorzaken deze ziekte. Bij één op de zes mensen met dementie is vaatschade de hoofdoorzaak. Dan spreken we van vasculaire dementie. Nog veel vaker komt vaatschade in de hersenen naast andere oorzaken van dementie voor.

Symptomen

Welke symptomen iemand met vasculaire dementie heeft, hangt af van het hersengebied dat beschadigd is geraakt. Er zijn dus veel verschillen tussen mensen met deze ziekte.

  • Wat vaak vooral opvalt is dat men langzamer gaat denken, spreken en handelen.
  • Men kan zich moeilijker concentreren en moeilijker meerdere dingen tegelijk doen.
  • Naast de geestelijke achteruitgang kan iemand ook lichamelijke verschijnselen hebben, zoals wankeler of langzamer lopen.
  • Ook kan bijvoorbeeld verlamming, of gevoelsverlies ontstaan.

Doe de geheugentest

✔Al meer dan 350.000 keer ingevuld

Start de geheugentest

Verloop vasculaire dementie

Bij vasculaire dementie kan het verloop geleidelijk of juist plotseling gaan. Personen met vasculaire dementie kunnen plotseling achteruitgaan door een beroerte of een reeks kleine beroertes (TIA’s). Zolang er zich geen nieuwe beroertes voordoen, kan iemand daarna weer een tijd stabiel blijven. Iemand met vasculaire dementie zal langzaam meer moeite krijgen om informatie uit het geheugen op te roepen. 

Vasculaire dementie verloop

 

Oorzaken vasculaire dementie

Veel mensen met vasculaire dementie hebben hart- en vaatziekten (gehad). Bijvoorbeeld langdurig een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, suikerziekte of TIA's (kortdurende afsluiting van een bloedvat in de hersenen). Ook is het mogelijk dat iemand een of meerdere beroertes heeft gehad voordat de dementie begon. Het komt echter ook veel voor dat vaatschade een oorzaak is van dementie zonder dat iemand ooit een beroerte heeft bemerkt.

 

Onderzoek

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaken en behandelingen van (beginnende) cognitieve klachten waarbij vaatschade in de hersenen een rol speelt. Het doen van onderzoek is essentieel voor vooruitgang en innovatieve ontwikkelingen binnen de wetenschap én maatschappij.

> Stand van zaken onderzoek

 

Behandeling en medicatie

Op dit moment kan vasculaire dementie helaas nog niet worden genezen. Wel kunnen risicofactoren voor onderliggende hart- of vaatziekten – zoals hoge bloeddruk - worden behandeld om verdere schade zo veel mogelijk te beperken. Ook worden soms bloedverdunners gegeven, afhankelijk van het soort schade.  Bij andere patiënten lijkt het juist beter bepaalde medicijnen te stoppen omdat ze complicaties kunnen geven.

Voor cognitieve problemen bij vasculaire dementie kan een revalidatiebehandeling uitkomst bieden. De therapie bij cognitieve problemen wordt meestal gegeven door een ergotherapeut, cognitief therapeut of psycholoog. Therapie bestaat bijvoorbeeld uit het aanleren van manieren hoe om te gaan met concentratieproblemen. Of het aanpakken van problemen als moeite met planmatig werken en met het houden van overzicht.

 

Levensverwachting vasculaire dementie

De levensverwachting bij vasculaire dementie loopt sterk uiteen. Gemiddeld leven mensen nog vijf jaar na de diagnose, maar het komt ook voor dat mensen meer dan 15 jaar met de ziekte leven. De levensverwachting is afhankelijk van leeftijd, ernst van de ziekte en de aanwezigheid van andere ziektes. Een fatale beroerte of hartinfarct is meestal de reden van overlijden bij vasculaire dementie.

 

Plek in de hersenen vasculaire dementie

Bij vasculaire dementie gaat vaak de verbinding tussen zenuwcellen kapot vanwege een slechte doorbloeding. Ook de bloedvaten die de hersencellen van voeding en zuurstof voorzien kunnen beschadigd raken. Afhankelijk van het beschadigde hersengebied kan iemand problemen krijgen met bijvoorbeeld spreken, denken of bewegen.

>Lees meer over de plek in de hersenen van dementie.

 

Vasculaire dementie samengevat

Vasculaire dementie samengevat

Meer lezen

Depressie en dementie

Mensen met een beginnende vasculaire dementie weten vaak goed dat ze ziek zijn. Dat is een verschil met de ziekte van Alzheimer, waar patiënten meestal zelf weinig klachten hebben, terwijl de naasten zich juist veel zorgen maken. Door het besef dat het niet goed met hen gaat voelen mensen zich soms verdrietig, somber en minder energiek. Maar de vaatschade zelf kan mensen ook minder energiek maken. Het is bij dit soort klachten belangrijk om te kijken of er sprake is van een depressie. Een depressie kan behandeld worden. Een goede behandeling van de depressie kan soms ook het cognitief functioneren verbeteren.

Vaatschade en alzheimer

Vaatschade bij mensen die ook alzheimer hebben komt heel veel voor, zeker bij mensen boven de 65. De vraag is dan of behandeling van de vaatschade achteruitgang kan voorkomen. Dat hangt af van de soort schade. In het algemeen kan gesteld worden dat bij mensen die de diagnose Alzheimer krijgen het niet zinvol is om ook de vaatschade te behandelen. Sommige vormen van vaatschade vragen wel om specifieke behandeling. Uw arts kan u daar over informeren. Daarnaast geldt ook voor mensen  met de diagnose Alzheimer dat behandeling van hoge bloeddruk, niet roken, gezond eten en bewegen goed is voor hart en bloedvaten. 

Vasculaire dementie op jonge leeftijd

Ook op jongere leeftijd (voor het 65e jaar) kunnen mensen vasculaire dementie krijgen. Meestal hebben mensen dan ook duidelijke beroertes doorgemaakt. 

Lees meer over dementie op jonge leeftijd

Ervaringsverhalen

Hugo Borst schreef: 'Ik word blij van schrijven. Ik schrijf altijd dichtbij. Ik schrijf over wat ik voel, wat ik in mijn blikveld heb. Daar past deze ziekte enorm bij, zeker als het over je moeder gaat. Het is fijn om stukjes te schrijven al is de inhoud wel eens super verdrietig.' Lucht hier je hart en deel je ervaringen in de vorm van een verhaal, blog of gedicht. Lees ook wat anderen bezighoudt en kom op een veilige manier met elkaar in contact.

> Lees alle ervaringsverhalen

Gratis brochures aanvragen

Brochure:
Is het dementie?

✔ Gratis in je mailbox

Brochure aanvragen

Brochure: Diagnose
dementie, en nu?

✔ Gratis in je mailbox

Brochure aanvragen

Een toekomst zonder dementie

1 op de 5 mensen krijgt dementie. Alleen door méér onderzoek kunnen we dementie stoppen.
Help mee voor een toekomst zonder dementie en ontvang als dank het Vergeet-mij-niet-speldje. ♥

Help mee en doneer

Voor een beter leven met en een toekomst zonder dementie.
Maandelijks
Jaarlijks
Kies ander bedrag >Doneren