Ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Maar liefst 70% van de mensen met dementie heeft alzheimer. Iemand met alzheimer krijgt problemen met het geheugen. Naarmate de ziekte erger wordt, krijgt iemand steeds meer moeite met dagelijkse vaardigheden. Onderzoekers denken dat eiwitophopingen in de hersencellen de ziekte van Alzheimer veroorzaken.
 

Symptomen

Iemand met alzheimer krijgt moeite met alledaagse dingen zoals plannen maken, beslissingen nemen en een gesprek volgen. Daarnaast kan hij niet meer goed:

  • nieuwe informatie onthouden.
  • informatie onthouden die langere tijd in het geheugen zat
  • onthouden waar hij is, of welke dag, welke maand of welk jaar het is.
  • taal gebruiken en begrijpen. Dit heet afasie.
  • voorwerpen en geluiden herkennen en weten waar ze voor zijn. Dit heet agnosie.
  • handelingen uitvoeren of in de juiste volgorde uitvoeren. Dit heet apraxie.
  • nadenken over situaties en deze beoordelen.

Iemand met de ziekte van Alzheimer kan zich ook anders gaan gedragen. Zijn karakter verandert. Hij wordt bijvoorbeeld onrustig, achterdochtig of agressief. Of hij wordt juist lusteloos. Zijn stemming kan snel omslaan. De geheugentest geeft inzicht in de mate van vergeetachtigheid.
 

Verloop van de ziekte van Alzheimer

In het begin van de ziekte zijn de verschijnselen vaak niet duidelijk aanwezig. De verschijnselen worden duidelijker naarmate de dementie erger wordt. Sommige mensen met alzheimer gaan snel achteruit. Anderen hebben nog lang een redelijk gewoon leven. Door de ziekte wordt iemand steeds afhankelijker van de hulp van anderen. Het wordt steeds moeilijker om te functioneren in het dagelijks leven. Uiteindelijk raakt iemand met alzheimer erg verzwakt. Hij overlijdt dan door algemene verzwakking, door evenwichtsproblemen waardoor hij ernstig ten val komt, of door luchtwegontstekingen die het gevolg zijn van slikproblemen.

Lees meer over de fases van alzheimer

'Uit het onderzoek bleek al gauw dat ze alzheimer had'

ervaringsverhalen-dementienl-huib.jpg

Huib's vrouw heeft de ziekte van Alzheimer. 'Zij was er eerder bang voor dan ik. Tot een van de kinderen zei dat we nu iets moesten gaan doen, dacht ik dat ze depressief en wat vergeetachtig was. Uit het onderzoek bleek al snel dat ze de ziekte van Alzheimer had.'

 

Lees Huib's verhaal op Dementie.nl

Oorzaken alzheimer

Bij de ziekte van Alzheimer gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. Dit komt doordat bepaalde eiwitten, zogenaamde beta-amyloïd eiwitten, zich ophopen in de zenuwcellen en zogenaamde plaques vormen. Ook kunnen bepaalde vezels zich in de cellen ophopen tot zogenaamde neurofibrillaire tangles. Deze ophopingen van eiwitten en vezels maken de cellen kapot en verstoren de onderlinge communicatie. Hierdoor kunnen de hersenen niet goed meer functioneren en sterven zenuwcellen af.

Lees meer over de oorzaken van alzheimer
 

Onderzoek

Alzheimer Nederland stimuleert en financiert verschillende soorten wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

Lees meer over het onderzoek naar dementie
 

Dementie op jonge leeftijd

Ook op jongere leeftijd kunnen mensen alzheimer krijgen. Wanneer iemand dementie krijgt voor het 65e jaar noemen we dit dementie op jonge leeftijd. Deze mensen zijn vaak nog werkzaam en hebben soms nog thuiswonende kinderen. Het stellen van een diagnose kan op deze jongere leeftijd erg lang duren. Lees meer over dementie op jonge leeftijd.

Geheugentest

Maakt u zich zorgen over uw geheugen? Of merkt u dat iemand anders geheugenproblemen heeft? Dan is het tijd om in actie te komen. De geheugentest geeft u inzicht in de ernst van de vergeetachtigheid. U beoordeelt uw eigen geheugen of dat van iemand anders aan de hand van herkenbare situaties. Aan het einde van de test krijgt u een uitslag die aangeeft of het geheugen achteruit gaat.

Doe de geheugentest

Samen gaan we voor 25.000 euro 

Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie. Ook op jongere leeftijd komt dementie voor: in Nederland hebben 12.000 mensen onder de 65 jaar een vorm van dementie.

Hier moeten we samen iets aan doen! Voor 1 juni willen we 25.000 euro voor dementie op jonge leeftijd bij elkaar krijgen. 

Samen brengen we de oplossing dichterbij. Beloofd.

Helpt u mee? Als dank voor uw bijdrage ontvangt u ons bijzondere Vergeet-mij-niet-speldje.

vergeet-mij-niet-pin-klein.jpg

Ja, ik help mee