Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Symptomen alzheimer

Veelvoorkomende symptomen van alzheimer: 

  • Geheugenstoornissen
  • Moeite met alledaagse handelingen
  • Veranderingen in karakter en gedrag
  • Problemen met taal

Lees meer over de symptomen van alzheimer

Doe de geheugentest

✔ Al meer dan 350.000 keer ingevuld

> Ook gratis per mail te bestellen

Verloop van de ziekte

In het begin van de ziekte van Alzheimer zijn de verschijnselen vaak niet duidelijk aanwezig. De verschijnselen worden duidelijker naarmate de dementie erger wordt. Sommige mensen met alzheimer gaan snel achteruit. Anderen hebben nog lang een redelijk gewoon leven. 

Oorzaken alzheimer

Bij de ziekte van Alzheimer gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. Dit komt doordat bepaalde eiwitten zich ophopen in de zenuwcellen. Ook kunnen bepaalde vezels zich in de cellen ophopen. Deze ophopingen verstoren de onderlinge communicatie. 

Onderzoek naar alzheimer

Er is veel onderzoek nodig naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Dit geeft ons steeds betere inzichten in de oorzaken van dementie, preventie, behandeling en ondersteuning. Alzheimer Nederland stimuleert en financiert onderzoek op verschillende manieren.

Levensverwachting alzheimer

De levensverwachting voor mensen met alzheimer kan uiteenlopen van drie tot twintig jaar. Uit onderzoek blijkt dat gemiddelde levensverwachting 6,5 jaar is. 

Plek in de hersenen alzheimer

De plek waar zenuwcellen bij alzheimer vaak als eerst kapotgaan is de hippocampus. Dit is een klein hersengebied gelegen in de slaapkwab of ‘temporale kwab’. Door beschadiging van de hippocampus kan iemand moeilijker nieuwe dingen onthouden.

Wat is alzheimer? Een samenvatting

Infographic ziekte van Alzheimer

Help mee aan een oplossing voor dementie

Meriam was pas 57 toen ze de diagnose alzheimer kreeg: "Voor mij zal een medicijn niet op tijd zijn, maar voor volgende generaties hoop ik wel." Met jouw maandelijkse of jaarlijkse donatie kunnen onderzoekers de komende jaren blijven werken aan een toekomst zonder dementie.

Meriam (59) en haar man Bert

Meer lezen