De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Maar liefst 70% van alle mensen met dementie heeft alzheimer. Iemand met alzheimer krijgt problemen met het geheugen. Naarmate de ziekte erger wordt, krijgt iemand steeds meer moeite met dagelijkse vaardigheden. 

Symptomen

alzheimer_symptomen.jpg

Iemand met de ziekte van Alzheimer krijgt moeite met alledaagse dingen zoals plannen maken, beslissingen nemen en een gesprek volgen. Vaak is er al enige tijd sprake van geheugenstoornissen. Ook kan de persoon met alzheimer niet meer goed informatie onthouden en taal begrijpen. Daarnaast kan het karakter veranderen. Stemmingswisselingen of verandering van gedrag kunnen ook symptomen van alzheimer zijn. 

Lees meer over de symptomen van alzheimer 

Oorzaken ziekte

alzheimer_oorzaken_0.jpg

Bij de ziekte van Alzheimer gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. Dit komt doordat bepaalde eiwitten, zogenaamde beta-amyloïd eiwitten, zich ophopen in de zenuwcellen en zogenaamde plaques vormen. Ook kunnen bepaalde vezels zich in de cellen ophopen tot zogenaamde neurofibrillaire tangles. Deze ophopingen van eiwitten en vezels maken de cellen kapot en verstoren de onderlinge communicatie. 

Lees meer over de oorzaken van alzheimer 

Verloop alzheimer

alzheimer_verloop.jpg

In het begin van de ziekte van Alzheimer zijn de verschijnselen vaak niet duidelijk aanwezig. De verschijnselen worden duidelijker naarmate de dementie erger wordt. Sommige mensen met alzheimer gaan snel achteruit. Anderen hebben nog lang een redelijk gewoon leven. Door de ziekte wordt iemand steeds afhankelijker van de hulp van anderen. Het wordt steeds moeilijker om te functioneren in het dagelijks leven. 

Lees meer over het verloop van alzheimer 

Wetenschappelijk onderzoek

Alzheimer Nederland stimuleert en financiert verschillende soorten wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Enkele recente onderzoeken: 

Onderzoek: de afvoer van alzheimereiwit stimuleren
Verspreiding Alzheimereiwit voor het eerst aangetoond bij gezonde mensen

'Uit het onderzoek bleek al gauw dat ze alzheimer had'

ervaringsverhalen-dementienl-huib.jpg

Huib's vrouw heeft de ziekte van Alzheimer. 'Zij was er eerder bang voor dan ik. Tot een van de kinderen zei dat we nu iets moesten gaan doen, dacht ik dat ze depressief en wat vergeetachtig was. Uit het onderzoek bleek al snel dat ze de ziekte van Alzheimer had.'

 

Lees Huib's verhaal op Dementie.nl

Dementie op jonge leeftijd

Ook op jongere leeftijd kunnen mensen alzheimer krijgen. Wanneer iemand dementie krijgt voor het 65e jaar noemen we dit dementie op jonge leeftijd. Deze mensen zijn vaak nog werkzaam en hebben soms nog thuiswonende kinderen. Het stellen van een diagnose kan op deze jongere leeftijd erg lang duren. Lees meer over dementie op jonge leeftijd.

Andere vormen van dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes. Bekijk hier andere vormen van dementie:

Bestel de brochure "Dementie, en nu?"

Wilt u meer lezen over dementie, de vormen van dementie, het ziekteverloop en hoe u ermee om kunt gaan? Bestel dan onze gratis brochure "Dementie, en nu?".

Bestel de brochure per e-mail >

Geheugentest

Maakt u zich zorgen over uw geheugen? Of merkt u dat iemand anders geheugenproblemen heeft? Dan is het tijd om in actie te komen. De geheugentest geeft u inzicht in de ernst van de vergeetachtigheid. U beoordeelt uw eigen geheugen of dat van iemand anders aan de hand van herkenbare situaties. Aan het einde van de test krijgt u een uitslag die aangeeft of het geheugen achteruit gaat.

Doe de geheugentest

 

Thumbnail (4_3) 400 x 300.png

Stop dementie 

Dementie is een ingrijpende hersenaandoening, waarbij je langzaam jezelf en elkaar verliest. Om mensen bewust te maken van de urgentie om dementie te stoppen heeft Alzheimer Nederland een overzicht gemaakt met aangrijpende verhalen van mensen met dementie en hun dierbaren. Ook vertellen onderzoekers over de stand van zaken op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en nabije oplossingen. 

Meer informatie   Help mee