Symptomen alzheimer

Iemand met de ziekte van Alzheimer krijgt moeite met alledaagse dingen zoals plannen maken, beslissingen nemen, problemen oplossen en een gesprek volgen. Daarnaast kan hij niet meer goed:

  • nieuwe informatie onthouden; het onthouden van wat er net gezien of gehoord is. 

  • informatie onthouden die langere tijd in het geheugen zat
  • onthouden waar hij is, of welke dag, welke maand of welk jaar het is.
  • taal gebruiken en begrijpen. Dit heet afasie.
  • voorwerpen en geluiden herkennen en weten waar ze voor zijn. Dit heet agnosie.
  • handelingen uitvoeren of in de juiste volgorde uitvoeren. Dit heet apraxie.
  • nadenken over situaties en deze beoordelen.

Een ander symptoom van de ziekte van Alzheimer is dat iemand zich ook anders kan gaan gedragen. Zijn karakter verandert. Hij wordt bijvoorbeeld onrustig, achterdochtig of agressief. Of hij wordt juist lusteloos. Zijn stemming kan snel omslaan.

Bij sommige mensen met alzheimer kan de achteruitgang heel snel verlopen, terwijl anderen nog jarenlang een relatief gewoon leven kunnen leiden. 

 

Doe de geheugentest

Het is belangrijk om de symptomen van Alzheimer tijdig te herkennen, zodat u maatregelen kunt treffen en hulp en ondersteuning kunt regelen. De Geheugentest geeft inzicht in de mate van vergeetachtigheid. U kunt de test doen voor uzelf of voor een ander.

> Naar de Geheugentest

Brochure 'Is het dementie?'

brochure_is_het_dementie_0.jpg

U loopt naar de keuken om iets te pakken, maar daar aangekomen weet u niet meer wat het was. U komt de laatste tijd wel vaker niet op het juiste woord. Of u vindt dat uw naaste zich de laatste tijd anders gedraagt? Maakt u zich zorgen over uzelf of een ander? Lees over de verschijnselen van dementie en test uw eigen geheugen of dat van een ander.

Vraag de gratis brochure aan