Spreekbeurt over dementie
Wij zijn trots op JOU!
Je gaat namelijk een spreekbeurt houden over dementie. Misschien heeft je opa of oma een vorm van dementie? Of een van je ouders? Of misschien vind je het gewoon een interessant onderwerp. In ieder geval geef jij met jouw spreekbeurt weer aandacht aan dementie. En dat is hard nodig! Zo zal iedereen het steeds beter begrijpen. En hopelijk vinden we sneller een oplossing voor genezing en omgaan met dementie.

Daar zorgen wij voor
Alzheimer Nederland heeft voor jou diverse materialen en informatie zoals: online filmpjes en dia’s voor een PowerPointpresentatie. Daarnaast geven we je ideeën om je spreekbeurt zo interessant mogelijk te maken voor jouw ‘publiek’.
Voorbereiden
Als je antwoord geeft op de volgende vragen dan heb je al een beetje een opzet voor je spreekbeurt:
- Waar gaat mijn spreekbeurt precies over?
- Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen?
- Wat weet ik er al over?
- Wat wil ik nog graag weten over dit onderwerp?
- Wat zou de klas willen weten over dit onderwerp?
- Wat vind ik leuk aan de spreekbeurt van een klasgenoot?
- Wat wil ik dat de klas sowieso onthoudt na mijn spreekbeurt?
- Wat wil ik bereiken met mijn spreekbeurt
Uitleggen
Dementie is een verzamelnaam voor wel 50 soorten van schade aan de hersenen. En elke vorm van schade heeft zijn eigen effecten. Het gedrag verandert, het geheugen gaat achteruit, etc. Best moeilijke informatie dus. Zelfs wetenschappers zijn wereldwijd dagelijks aan het onderzoeken hoe dementie ontstaat. Al dit onderzoek doen ze om verdere schade te kunnen stoppen, en uiteindelijk oplossingen te vinden voor genezing.
Om aan je klas uit te leggen wat het is, kun je het het beste kort houden en in eigen woorden vertellen. Neem hier ruim de tijd voor om het voor te bereiden. Spiekbriefjes maken helpt! Niet alleen voor jezelf op de dag van de spreekbeurt, maar ook bij het voorbereiden van de spreekbeurt thuis. Als je een goed spiekbriefje kunt maken, betekent dat dat jij het goed begrijpt. Tip: vraag anders een ouder, broer of zus of vriend om mee te oefenen.
Praat niet te snel. Je hebt de tijd, en de luisteraars moeten jou goed kunnen verstaan. Voor hen is de informatie waarschijnlijk nieuw. In het boekje (dat je hieronder kunt uitprinten voor tijdens jouw spreekbeurt) kunnen ze tijdens jouw spreekbeurt vragen opschrijven. Dat kun je aan het begin aangeven. Dan kun jij rustig je spreekbeurt houden, en komen de vragen pas aan het eind. Maar dat kies je natuurlijk zelf!
Uitdelen
Spreekbeurtboekje in pdf om uit te printen voor je klasgenoten en uit te delen -voor of na- de spreekbeurt. Als je de pdf dubbelzijdig print en daarna dubbelvouwt heb je een boekje. Verder hebben we om uit te delen:
- Brochures
- Alz... magazine
- Vergeet-mij-niet-producten (voor als je een prijs wilt uitreiken)
- Webshop van Alzheimer Nederland (voor posters en ander materiaal)
Interessante onderwerpen
Als je jouw spreekbeurt over 1 speciale vorm van dementie houdt
Handige links
- Voor de pers: pagina met factsheets en standpunten van Alzheimer Nederland
- Dementie.nl: een website met veel informatie over (omgaan met) dementie
- YouTube-kanaal Alzheimer Nederland: voor filmpjes in je presentatie of bij je spreekbeurt
- Op istockphoto.com vind je losse foto's die je mag gebruiken voor je presentatie. Het is ook mooi als je persoonlijke foto's gebruikt, maar dat beslis je natuurlijk zelf!
Animatiefilmpjes
Deze filmpjes leggen in maximaal 3 minuten uit wat je wilt weten:
Interviews met uitleg
Tips voor het houden van een spreekbeurt
Boekentips met thema dementie
Tijd voor actie
Heb je de klas enthousiast gemaakt over het onderwerp? En willen jullie graag in actie komen? Dat kan! Kijk hier voor de mogelijkheden, zoals meedoen aan een sponsorloop, eigen gemaakte artikelen verkopen, etc.
Leuk idee: regel met je leraar een Adoptieproject
In het Adoptieproject gaan basisschoolleerlingen van groep 7 en/ of 8 in kleine groepjes op bezoek bij mensen met dementie in een zorginstelling.
Profielwerkstuk of scriptie over dementie schrijven?
Ben je op zoek naar meer wetenschappelijke en inhoudelijke informatie over dementie voor bijvoorbeeld een profielwerkstuk of scriptie? Speciaal voor jou hebben we interessante informatie op een rij gezet.
Vragen?
Heb je nog vragen, neem dan contact op via [email protected]. Succes met je werkstuk of spreekbeurt. Fijn dat je helpt om dementie bekend te maken bij nog meer mensen!