Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Daar zorgen wij voor

Alzheimer Nederland heeft voor jou diverse materialen en informatie zoals: online filmpjes en dia’s voor een PowerPointpresentatie. Daarnaast geven we je ideeën om je spreekbeurt zo interessant mogelijk te maken voor jouw ‘publiek’.

Voorbereiden

Als je antwoord geeft op de volgende vragen dan heb je al een beetje een opzet voor je spreekbeurt:

  • Waar gaat mijn spreekbeurt precies over?
  • Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen?
  • Wat weet ik er al over?
  • Wat wil ik nog graag weten over dit onderwerp?
  • Wat zou de klas willen weten over dit onderwerp?
  • Wat vind ik leuk aan de spreekbeurt van een klasgenoot?
  • Wat wil ik dat de klas sowieso onthoudt na mijn spreekbeurt?
  • Wat wil ik bereiken met mijn spreekbeurt

Uitleggen

Dementie is een verzamelnaam voor wel 50 soorten van schade aan de hersenen. En elke vorm van schade heeft zijn eigen effecten. Het gedrag verandert, het geheugen gaat achteruit, etc. Best moeilijke informatie dus. Zelfs wetenschappers zijn wereldwijd dagelijks aan het onderzoeken hoe dementie ontstaat. Al dit onderzoek doen ze om verdere schade te kunnen stoppen, en uiteindelijk oplossingen te vinden voor genezing.

Om aan je klas uit te leggen wat het is, kun je het het beste kort houden en in eigen woorden vertellen. Neem hier ruim de tijd voor om het voor te bereiden. Spiekbriefjes maken helpt! Niet alleen voor jezelf op de dag van de spreekbeurt, maar ook bij het voorbereiden van de spreekbeurt thuis. Als je een goed spiekbriefje kunt maken, betekent dat dat jij het goed begrijpt. Tip: vraag anders een ouder, broer of zus of vriend om mee te oefenen.

Praat niet te snel. Je hebt de tijd, en de luisteraars moeten jou goed kunnen verstaan. Voor hen is de informatie waarschijnlijk nieuw. In het boekje (dat je hieronder kunt uitprinten voor tijdens jouw spreekbeurt) kunnen ze tijdens jouw spreekbeurt vragen opschrijven. Dat kun je aan het begin aangeven. Dan kun jij rustig je spreekbeurt houden, en komen de vragen pas aan het eind. Maar dat kies je natuurlijk zelf!

Uitdelen

Spreekbeurtboekje in pdf om uit te printen voor je klasgenoten en uit te delen -voor of na- de spreekbeurt. Als je de pdf dubbelzijdig print en daarna dubbelvouwt heb je een boekje. Verder hebben we om uit te delen:

Voorblad spreekbeurtboekje

Tijd voor actie

Heb je de klas enthousiast gemaakt over het onderwerp? En willen jullie graag in actie komen? Dat kan! Kijk hier voor de mogelijkheden, zoals meedoen aan een sponsorloop, eigen gemaakte artikelen verkopen, etc.

Leuk idee: regel met je leraar een Adoptieproject

In het Adoptieproject gaan basisschoolleerlingen van groep 7 en/ of 8 in kleine groepjes op bezoek bij mensen met dementie in een zorginstelling. 

Profielwerkstuk of scriptie over dementie schrijven?

Ben je op zoek naar meer wetenschappelijke en inhoudelijke informatie over dementie voor bijvoorbeeld een profielwerkstuk of scriptie? Speciaal voor jou hebben we interessante informatie op een rij gezet.

Vragen?

Heb je nog vragen, neem dan contact op via [email protected]. Succes met je werkstuk of spreekbeurt. Fijn dat je helpt om dementie bekend te maken bij nog meer mensen!