Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Door dementie worden de hersenen aangetast en gaat iemands geestelijke gezondheid geleidelijk achteruit. De meest voorkomende soorten dementie zijn de ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie (FTD), vasculaire dementie en Lewy body dementie. Elke vorm heeft zijn eigen kenmerken. 

Wat is alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. 70% van de mensen met dementie heeft alzheimer. Daarmee is de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie. Alzheimer start in de hippocampus, diep in de hersenen. In dit gebied slaan we herinneringen op. In het begin valt daardoor meestal geheugenverlies op. Later krijgt iemand met alzheimer problemen met denken, handelen en taal. Ook kan hij te maken krijgen met veranderingen in karakter en gedrag.

Uitleg verschil dementie en alzheimer

Dinant Bekkenkamp (teamleider wetenschappelijk onderzoek bij Alzheimer Nederland) legt in deze video uit het wat het verschil is tussen dementie en alzheimer. 

Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken

Veelgestelde vragen

Geheugentest

Maak je je zorgen over je geheugen of dat van een ander? Doe dan de Geheugentest en ontdek hoe het met je geheugen gaat. Na afloop ontvang je direct je persoonlijke uitslag met een informatieve brochure passend bij die uitslag.

Brochure 'Is het dementie?'

In de brochure 'Is het dementie?' lees je over de verschijnselen van dementie en wanneer je reden hebt om je zorgen te maken. Ook staat achterin de brochure een test om je eigen geheugen of dat van een ander te testen.