Opname in een verpleeghuis
De zorg voor iemand met dementie wordt vaak steeds zwaarder. Zeker als diegene op een gegeven moment 24 uur per dag verzorging en aandacht nodig heeft. Opname in een verpleeghuis is dan meestal het beste alternatief. Opname is een ingrijpende gebeurtenis, zowel voor de persoon met dementie als voor mantelzorgers. Een goede voorbereiding en een geschikt verpleeghuis helpen om de opname zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Voorbereiding van de opname
Voor opname in een verpleeghuis heb jij of jouw naaste met dementie een Wlz-indicatie nodig. Deze kun je aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Hierna kun je opzoek naar een verpleeghuis. Houd er rekening mee dat veel verpleeghuizen wachtlijsten hebben. Informeer dus tijdig naar de aanvraagprocedures, voorwaarden en wachtlijsten.
Een geschikt verpleeghuis vinden
Opname in een verpleeghuis is een ingrijpende gebeurtenis. Het is dan ook belangrijk dat het verpleeghuis past bij de wensen en behoeften van de persoon met dementie. Maar ook bij die van de mantelzorger. De belangrijkste keuze is het soort opvang dat je kiest. Kies je voor grootschalige opvang met veel faciliteiten, of een kleinschalige opvang waar meer contact is tussen bewoners en medewerkers? Start met het opstellen van een wensenlijstje en bezoek een aantal instellingen.
Vrijwillige of gedwongen opname
Opname in een verpleeghuis gaat niet altijd vrijwillig. Soms is opname nodig, maar zie jij of jouw naaste dit zelf nog niet in. Wil jij of jouw naaste beslist niet opgenomen worden? Dan kan de casemanager, de mantelzorger of een familielid bij de huisarts een machtiging voor opname aanvragen.
Bij een aanvraag voor opname stelt het CIZ vast of de persoon met dementie bezwaar heeft tegen opname. Dit gebeurt met een zogenoemde Wzd artikel 21-toets. Uit deze toets komen drie mogelijkheden: vrijwillige opname, geen bereidheid/geen verzet of gedwongen opname.
Gratis brochure "Als thuis wonen niet meer gaat"
De verzorging van iemand met dementie wordt vaak zwaarder naarmate de ziekte erger wordt. Zeker als jouw naaste na verloop van tijd 24 uur per dag zorg en aandacht nodig heeft. Opname in een verpleeghuis is dan meestal het beste alternatief, maar dat is wel een moeilijke beslissing. Hoe bereid je je voor? Waar moet je op letten? Lees in deze brochure alles over opname.
Emoties als opname in zicht komt
Het ging gewoon niet meer thuis en hij stond al twee jaar op de wachtlijst. Hij zorgde niet goed voor zichzelf. ‘Ik spring van het balkon’, zei mijn vader als ik over wonen in de Herbergier begon. Dat gaf me zo’n rotgevoel. En de volgende dag was hij weer poeslief. Ik kon er niet mee omgaan. - Nelleke (57 jaar)