Resultaten geven inzicht in problematiek

Iedere twee jaar voert Alzheimer Nederland samen met het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) een groot onderzoek uit onder mantelzorgers. Met de resultaten van dit onderzoek vragen we aandacht voor de problematiek en behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ook helpen de resultaten ons om advies te geven over de verbetering van regionale dementiezorg.
 

De zorg verbeteren

Net als in 2016 delen wij de uitkomsten van de Dementiemonitor Mantelzorg met het ministerie van VWS, zorgaanbieders en – verzekeraars en gemeenten. Ook Tweede Kamerleden maken er gebruik van. Zo beïnvloeden we beslissingen met als doel om de zorg te verbeteren.
 

Resultaten 2018

In het voorjaar van 2018 hebben meer dan 4.400 mantelzorgers meegedaan aan de Dementiemonitor Mantelzorg. Hieruit bleek onder andere dat mantelzorgers van mensen met dementie zich bijna twee keer zo vaak eenzaam voelen als mensen uit de algemene Nederlandse bevolking. Al vanaf de diagnose hebben zij minder sociaal contact.

Infographic-dementiemonitor-mantelzorg-2018-1.jpg

Infographic-dementiemonitor-mantelzorg-2018-2.jpg

 

Meer weten?

Bekijk dan de infographic met de belangrijkste resultaten in volledige grootte of lees het rapport.

Wilt u een regionaal rapport opvragen? Stuur dan een e-mail naar belangenbehartiging@alzheimer-nederland.nl met vermelding van de regio. Van deze regio's hebben wij rapporten beschikbaar.

Wilt u ook uw ervaringen en mening delen?

Vul dan direct de vragenlijst in voor de Dementiemonitor 2020. Ook kunt u bijdragen door lid te worden van het Alzheimer Nederland panel. Hét panel voor mantelzorgers van mensen met dementie. We vragen u dan maximaal zes keer per jaar naar uw ervaringen via een korte online vragenlijst. Zo maken we samen de zorg beter!

> Vul de vragenlijst in  > Meer over het panel