Resultaten geven inzicht in problematiek 

Iedere twee jaar voert Alzheimer Nederland samen met het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) een groot onderzoek uit onder mantelzorgers. Met de resultaten van dit onderzoek vragen we aandacht voor de problematiek en behoeften van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ook helpen de resultaten ons om advies te geven over de verbetering van regionale dementiezorg. 

Nieuw: vragenlijst voor mensen met dementie 

Nieuw dit jaar is dat we niet alleen voor mantelzorgers, maar óók voor mensen met dementie een vragenlijst hebben ontwikkeld. Met behulp van deze vragenlijst proberen we meer te weten te komen over hoe mensen met dementie zorg en ondersteuning ervaren.  
 
De afnameperiode is inmiddels voorbij; momenteel worden de resultaten geanalyseerd. In de herfst zullen we de resultaten verspreiden via rapporten, factsheets en infographics. De onderzoeksresultaten vormen belangrijke input voor de belangenbehartiging voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. 

Meer weten? 

Voor vragen kun je terecht bij Aron Woonink via dementiemonitor@alzheimer-nederland.nl of (033) 303 25 02. 

Landelijke resultaten 2020 

In 2020 hebben 3.577 mantelzorgers meegedaan aan de Dementiemonitor Mantelzorg. Hieruit bleek onder andere dat mantelzorgers van mensen met dementie zich zwaar belast voelen door de hoeveelheid zorg die zij geven. Gemiddeld is hun aantal uren zorg vergelijkbaar met een fulltime baan. 

Meer weten?

Bekijk dan de infographic met de belangrijkste resultaten in volledige grootte of lees het rapport.

Voor vragen, mail naar dementiemonitor@alzheimer-nederland.nl

Wilt u ook uw ervaringen en mening delen?

U kunt bijdragen door lid te worden van het Alzheimer Nederland panel. Hét panel voor mantelzorgers van mensen met dementie. We vragen u dan maximaal zes keer per jaar naar uw ervaringen via een korte online vragenlijst. Zo maken we samen de zorg beter!

Meer over ons Alzheimer Nederland panel