Dementie op jonge leeftijd

Karakterveranderingen, geheugenproblemen en een ‘niet-pluis’ gevoel. Als je jonger bent dan 65 jaar wordt bij deze klachten niet snel gedacht aan een vorm van dementie. In het TV-programma 'Voor ik het vergeet' volgt Angela Groothuizen zes jonge mensen met dementie. In de vierde aflevering (25 april) ziet zij de worsteling van de Brabantse, positieve Ad. Hij is alleenstaand en heeft de diagnose alzheimer. Zijn omgeving maakt zich zorgen of het nog wel veilig is om hem alleen thuis te laten wonen.

Actieve rol in de maatschappij

Maarten-en-Sandy-kleur-web_1.jpg

Wanneer iemand op jonge leeftijd dementie krijgt, is het verliesproces ingrijpend. Jonge mensen spelen vaak nog een actieve rol in de maatschappij. Ze willen de mensen om hen heen, hun werk en hobby's niet verliezen. Aan de andere kant vinden ze het belangrijk om nuttig bezig te zijn en zich te blijven ontwikkelen. Het is goed om de wensen en mogelijkheden hierin te kunnen bespreken.

Lees meer over dementie op jonge leeftijd

'Als zij zich prettig voelt, kan ik het loslaten'

Na de diagnose alzheimer besloot Bente (30) voor haar moeder (59) te zorgen. 'Tegen alle adviezen in neem ik mijn moeder overal mee naartoe. Daar geniet ze van. Als we met de band repeteren, danst ze als wij spelen. Dat beeld wil ik altijd vasthouden.’

Lees het verhaal van Bente op Dementie.nl

ervaringsverhaal-alzheimer-bente.jpg

Praat mee op ons forum

Forum.png

Heeft u zelf te maken met dementie op jonge leeftijd en wilt u graag ervaringen uitwisselen of heeft u andere vragen? Kijk dan eens op ons forum. U kunt hier terecht voor informatie, tips en ervaringen van lotgenoten. 

Ga naar het forum

Bezoek 'n Alzheimer Café

gesprek-alzheimer-cafe.jpg

Alzheimer Cafés die de komende tijd aandacht besteden aan jonge mensen met dementie:

18 april: Maarssen
9 mei: Heerlen

 Vind een Alzheimer Café in uw buurt

Onderzoek naar dementie op jonge leeftijd

onderzoek-dementie-op-jonge-leeftijd.png

Op dit moment financiert Alzheimer Nederland drie onderzoeken specifiek voor dementie op jonge leeftijd. Het doel hiervan is:

  1. onbegrepen gedrag te verminderen 
  2. de diagnostiek en inzicht in ziekteprocessen te verbeteren
  3. jonge mensen met dementie een zinvolle dagbesteding te bieden om zo hun zelfvertrouwen te bevorderen en betrokkenheid in de samenleving te vergroten

 Lees meer over deze onderzoeken 

Brochure 'Dementie op jonge leeftijd'

brochure dementie op jonge leeftijd

Artsen denken bij jongere mensen meestal niet als eerste aan dementie, waardoor het niet gemakkelijk ontdekt wordt en de onzekerheid vaak lang duurt. Deze brochure gaat speciaal in op de verschijnselen die optreden als mensen op jonge leeftijd te maken krijgen met dementie. We vertellen over de gevolgen en zetten belangrijke instanties en adressen op een rij.

Ja, ik ontvang graag de brochure

Samen gaan we voor 25.000 euro 

Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie. Ook op jongere leeftijd komt dementie voor: in Nederland hebben 12.000 mensen onder de 65 jaar een vorm van dementie.

Hier moeten we samen iets aan doen! Voor 1 juni willen we 25.000 euro voor dementie op jonge leeftijd bij elkaar krijgen. 

Samen brengen we de oplossing dichterbij. Beloofd.

Helpt u mee? Als dank voor uw bijdrage ontvangt u ons bijzondere Vergeet-mij-niet-speldje.

vergeet-mij-niet-pin-klein.jpg

Ja, ik help mee