Risicofactoren en het voorkomen van dementie

Uit onderzoek blijkt dat er acht belangrijke risicofactoren zijn die de kans op dementie verhogen. Deze acht komen het meest voor. Belangrijke risicofactoren hangen samen met een ongezonde levensstijl. Wetenschappers denken dat 5-10% van het aantal gevallen van dementie voorkomen kan worden door een gezondere levensstijl. Wij zetten op een rijtje welke acht factoren het risico op dementie verhogen, en hoe dit risico verkleind kan worden.

Risicofactoren en preventie

Als iemand ongezond leeft, neemt daarmee de kans op dementie toe. Dit zijn de belangrijkste risicofactoren en preventiemaatregelen:

  • Roken: roken vergroot de kans op de ziekte van Alzheimer met 45%. Stoppen verlaagt het risico. Ex-rokers van 65 jaar en ouder hebben dezelfde lage kans op dementie als mensen die nooit hebben gerookt.
  • Ongezond gewicht: overgewicht verhoogt het risico op dementie. Het is daarom belangrijk om een gezond gewicht te krijgen en te houden.
  • Te weinig beweging: bewegen helpt om het risico op dementie te beperken. De aanbeveling is om 5 x 30 minuten per week te bewegen. Wandelen, fietsen of het huishouden doen zijn bijvoorbeeld goede vormen van beweging.
  • Hoge bloeddruk, hoog cholesterol en hart- en vaatziekten: deze aandoeningen verhogen het risico op dementie. Het is daarom van belang dat deze ziektes goed behandeld worden.
  • Suikerziekte: suikerziekte tast de bloedvaten aan die verantwoordelijk zijn voor de doorbloeding van de hersenen. Suikerziekte moet daarom goed behandeld worden.
  • Te weinig mentale en sociale activiteiten: te weinig prikkeling van de hersenen verhoogt het risico op dementie. Wie de hersenen actief houdt, bijvoorbeeld door een cursus te volgen, in de tuin te werken of vrijwilligerswerk te doen, verlaagt het risico.
  • Ongezond eten: het is van belang gezond te eten. Een gezond of mediterraan dieet bestaat uit veel groente en fruit, pasta, noten, zaden en vis. Olijfolie bevat gezonde vetten. Een glaasje wijn op zijn tijd past ook in een gezond dieet. In dit dieet wordt het eten van rood vlees, zuivel, eieren en producten met veel suiker beperkt.
  • Depressie: een symptoom van depressie is dat het geheugen slechter functioneert. Wanneer de depressie wordt aangepakt, verbetert vaak ook het geheugen weer.
     

Informatieve brochure

Wilt u meer weten over risicofactoren voor dementie en praktische tips om uw risico te verminderen? 

Vraag gratis de digitale brochure 'Kans op dementie verkleinen' aan

Bekijk de video over bewegen en dementie