Schenken met belastingvoordeel

Dementie raakt steeds meer mensen. Iedereen krijgt met de ziekte te maken: als patiënt, als mantelzorger of binnen de familie- of vriendenkring. Alzheimer Nederland zet zich in voor een toekomst zonder dementie. Maar dat kan alleen met de steun van donateurs. Wilt u ook bijdragen aan de strijd tegen dementie? Doneren aan Alzheimer Nederland kan op verschillende manieren. Wilt u met uw donatie meer schenken voor hetzelfde geld? Lees dan meer over de mogelijkheden om als donateur te profiteren van belastingvoordeel.

Periodiek schenken

Profiteer optimaal van belastingvoordeel met een structurele bijdrage. Tegelijkertijd draagt u met uw steun bij aan een toekomst zonder dementie. Met uw structurele steun is meerjarig onderzoek naar dementie mogelijk.

Download de Overeenkomst Periodiek schenken > 

Voorwaarden periodieke schenking

Bij een periodieke schenking maakt u gedurende 5 jaar of langer minstens 1 keer per jaar uw bijdrage over. Deze bijdrage is ieder jaar hetzelfde. Mits deze schenking is vastgelegd in een overeenkomst mag u het volledige bedrag - zonder minimum - elk jaar aftrekken van de inkomstenbelasting. Wat u terugontvangt, is afhankelijk van de hoogte van uw gift en het belastingtarief waar u in valt.

Wat moet u doen?

U kunt het eenvoudig en vanuit huis zelf regelen. Download de Overeenkomst Periodiek schenken of vraag het per post aan via onze publieksservice, via telefoonnummer 033 - 303 25 02. Vul de overeenkomst in en stuur deze naar Alzheimer Nederland. Alzheimer Nederland ondertekent de overeenkomst en stuurt u het originele exemplaar retour, aangevuld met uw persoonlijke transactienummer. De periodieke schenking mag u vervolgens volledig aftrekken van de belasting.

Teruggave bij een gewone gift

Heeft u meerdere keren aan Alzheimer Nederland gedoneerd? Of deed u onlangs een eenmalige grote gift? Dan kan dat ook een mooi belastingvoordeel opleveren. U kunt een deel van uw donaties terugkrijgen, door het totaalbedrag af te trekken bij uw belastingaangifte. Daarvoor gelden de volgende voorwaarden:

  • U heeft de giften vrijwillig gedaan aan Alzheimer Nederland (en/of andere instellingen die geregistreerd zijn als (culturele) ANBI of steunstichting SBBI).
  • U kreeg geen tegenprestatie voor de giften.
  • U kunt de giften aantonen met bijvoorbeeld bankafschriften of kwitanties.
  • Het totaalbedrag is minstens € 60,- en bedraagt minimaal 1% en maximaal 10% van uw drempelinkomen (dat is het totaal van uw inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3, zonder uw persoonsgebonden aftrek).
  • Wilt u meer weten? Raadpleeg dan de website van de Belastingdienst. 

Bereken uw voordeel

Donateur en vrijwilliger Christa aan het woord

Christa van Lienden draagt sinds vijf jaar structureel bij aan Alzheimer Nederland. Haar vader kreeg de diagnose vasculaire dementie en overleed aan de gevolgen hiervan in 2011. Ook haar moeder werd rond 2005 gediagnosticeerd met vasculaire dementie. Ze besloot actief bij te dragen: "Overal lees je hoeveel geld er nodig is voor onderzoek. Iedereen hoopt op een doorbraak voor genezing. Daar wil ik bij helpen. Misschien wordt er een oplossing gevonden voor deze verschrikkelijke ziekte voordat wij - de kinderen – mogelijk deze diagnose krijgen.”

Voordelen van een bedrijfsgift

Ook vanuit uw bedrijf kunt u bijdragen aan de strijd tegen dementie. Doneert u een bedrijfsgift vanuit uw bv, dan mag u die gift(en) van de winst aftrekken. Per jaar bedraagt de aftrek ten hoogste 50% van de winst, met een maximum van € 100.000. Een voorwaarde aan deze regeling is dat u de giften schriftelijk kunt bewijzen. Wist u dat bedrijfskosten volledig aftrekbaar zijn? Vind op onze bedrijvenpagina meer informatie over zakelijk doneren.

Bekijk de zakelijke mogelijkheden

Belastingvrij nalaten

Door Alzheimer Nederland op te nemen in uw testament, kunt u ook bijdragen aan een toekomst zonder dementie. Alzheimer Nederland hoeft geen erfbelasting te betalen over een erfenis vanwege onze ANBI-status als “Algemeen Nut Beogende Instelling”. Wat u ons nalaat kan hierdoor volledig besteed worden aan ons doel: een toekomst zonder dementie. Wilt u meer weten over nalaten? Bekijk de mogelijkheden.

Alles over nalaten

Brochure ‘Schenken met belastingvoordeel’

In onze brochure vindt u meer informatie over de mogelijkheden van belastingvrij schenken. U kunt de brochure zowel online als per post ontvangen.

Vraag de brochure aan >

Wilt u meer weten?

Met uw steun komen we steeds dichter bij een oplossing. U kunt het verschil maken voor de mensen met dementie nu en in de toekomst. We denken graag mee over de mogelijkheden die passen bij uw wensen.

Neem voor meer informatie contact op met Caroline van Gein, relatiemanager bijzondere giften.
E: c.vangein@alzheimer-nederland.nl
T: (033) 303 25 61

Of maak gebruik van ons contactformulier.

Praktische informatie

Rekeningnummer Alzheimer Nederland: NL 13 INGB 00 0000 2502
Fiscaal nummer (RSIN): 0096.05.393
ANBI: Alzheimer Nederland is een ANBI en hoeft als zodanig geen erf- of schenkbelasting te betalen.