Een stapje in de goede richting zetten kan op ieder gebied. De bedoeling is om gezonder gedrag in te slijten. We focussen niet op doelen die we volgende week, volgende maand of zelfs volgend jaar moeten halen. De stappen zijn namelijk klein, maar goed vol te houden. En zo bouwen we stapje voor stapje aan nieuwe gewoontes.

Duwtje 1) Minder suiker in ons drinken

We gebruiken bijna allemaal te veel suiker. Een deel daarvan krijgen we haast ongemerkt binnen via koffie, thee, sap of frisdrank. Tijd om te ontsuikeren!

Het plan

We hebben vaak vaste momenten waar we iets bij drinken. Suiker in de ochtendthee, sinasappelsap bij de lunch, suiker in de koffie, energiedrank om scherp te blijven voor een late autorit. Enz. Als we onze momenten kennen. Kunnen we ze ook ombuigen. Wanneer gebruik jij suikerhoudende dranken?  

Als - dan:

In een als – dan plan, stel je scherpe doelen. Wat doe je wanneer en wat ga ja anders doen? Voorbeelden:

Als

Dan

Als ik koffie of thee drink

Gebruik ik geen suiker meer 

Tijdens de lunch

Vervang ik sinaasappelsap door water met een sinaasappelschijfje

’s avonds voor de tv

Kies ik voor een light frisdrank in plaats van suikerhoudende frisdrank

Voor een late autorit

Neem ik een kop sterke koffie in plaats van energiedrank

 

Tips

  • Is dit duwtje niks voor jou? Of gebruik je al heel weinig suikerhoudende dranken? Je kunt zelf een duwtje verzinnen. Daarvoor vind je tips in dit artikel over een ‘als dan plan’ en meer bewegen.
  • Maak geen plan b. Dus als je toch een colaatje dronk. Denk dan niet, ik ga morgen wel extra sporten. Zo ontstaat er geen gewoonte.
  • Gaat het toch mis? Bedenk dan waarom. Is het lastig om van vier glazen cola over te stappen op water? Ga dan voor een light alternatief. Of bouw eerst bijvoorbeeld één drankje per dag af.  

Gratis e-training 'Houd uw hersenen gezond'

Wilt u meer weten over hoe u uw brein gezond houdt? Meld u dan aan voor de gratis e-training en krijg in zes weken tijd nieuwe inzichten, praktische tips en leuke uitdagingen. 

Meld u aan