Een bijzondere dag voor de wat oudere Flevolander

Een bijzondere dag voor de wat oudere Flevolander

20 september wordt er in het kader van Wereld Alzheimer Dag een bijzondere dag georganiseerd voor Flevolanders in het museum Nieuw Land (incl. de Bataviawerf). Het is een gratis dag voor de (meestal) wat oudere mens die met dementie te maken heeft, een aangeboren hersenletsel heeft en/of anderszins de stap naar het museum niet zo gemakkelijk maakt.

De dag (van 10-17 uur) biedt rondleidingen door de 2 musea door gidsen die specifiek rekening houden met de bezoeker, biedt informatieve workshops over dementie, zorg en welzijn, laat mensen deelgenoot worden van schilderen en muziekactiviteiten en wordt geopend door wethouder Janneke Sparreboom van de gemeente Lelystad, muzikaal opgeluisterd door Angela Groothuizen en biedt nog zo veel meer.

De bezoekers krijgen naast de vrije toegang tot de musea en de workshops, ook koffie/ thee en een lunch aangeboden, slechts het parkeren kost wat geld. 

De dag wordt mogelijk gemaakt door het museum Nieuw Land, de gemeente Lelystad en Alzheimer Nederland, afdeling Flevoland, die ook de organisatie verder regelt. Daarnaast zijn er meerdere organisaties en bedrijven die belangeloos meewerken. 

Alzheimer Flevoland is er voor mensen die met dementie te maken hebben en hun familie en vrienden om hen heen en dat zijn er in Flevoland snel meer aan het worden. Zijn het er nu ca. 3800, over 10 jaar zijn het er 5500 en in 2040 zelfs 11.000!! Dementie is straks dus de ziekte die het meest voorkomt en waar we soms nog zo weinig van weten. Alzheimer Flevoland biedt ondersteuning voor mensen die hiermee te maken hebben door de verschillende Alzheimer Cafés in Emmeloord, Dronten, Zeewolde, Almere, Lelystad en Urk. Daarnaast geven we voorlichting, komen op voor de belangenbehartiging van hen door met gemeentes en aanbieders van zorg de ondersteuning zo goed en zo toegankelijk mogelijk te maken en werken we samen met www.samendementievriendelijk.nl aan een omgeving waar we met elkaar kunnen leven in begrip, respect en goede omgang met mensen die met dementie te maken krijgen. 

In die week wordt er op verschillende manieren aandacht besteed aan dementie en komen we graag het verhaal vertellen in kranten, op de radio en via de televisie.

Wij staan klaar om samen met hen die er direct mee te maken hebben, te vertellen over de gevolgen en de consequenties die dementie met zich meebrengt.

Neem gerust contact op met Jan Sier, vz. Afd. Flevoland, 0653579823

 

 

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door