Vaak gehoord:

Echt een verrijking voor het collecteren. Ik zie meteen wat ik heb opgehaald en wat er in mijn buurt is opgehaald

Vanwege corona wilde ik liever niet collecteren, op deze manier kon ik toch iets bijdragen

Maar ook:

Geef mij maar de gewone collecte. Lekker langs de deur. Even een praatje maken.

Het mobiel collecteren is dus goed ontvangen. Maar dus zeker niet alleen maar positieve reacties. Alhoewel het een relatief kleine groep betreft, is het interessant te weten waarom het niet als een aanvulling wordt gezien. De boodschap was dan meestal:

Veelal ook te maken met ouderen. Zij vinden het ingewikkeld en hebben niet zo’n groot netwerk.

Degenen die niet willen of kunnen collecteren via WhatsApp voelden zich in aantal gevallen minder gewaardeerd.

Mensen geven daardoor niet aan de deur, dat is frustrerend.

Voor wat betreft dat laatste punt geven wij graag een toelichting. Er is soms zeker overlap van mensen die niet aan de deur geven, omdat ze al online hebben gedoneerd. Echter, via de mobiele collecte kunnen we nog 8,4 miljoen extra potentiële donateurs om een donatie vragen, die we niet via de huis-aan-huis collecte kunnen benaderen. Een enorm aantal.

Online collecteren biedt veel kansen

Via onderstaande rekensommetje leggen we uit waarom online collecteren in combinatie met huis-aan-huis collecteren veel kansen biedt om meer geld in te zamelen voor meer onderzoek.
 

Aantal huishoudens in Nederland 8 miljoen
Aantal inwoners 17,5 miljoen
Gemiddeld aantal personen per huishouden 2,2 (afgerond)
Aantal collectanten Alzheimer Nederland 20.000
Gemiddeld aantal bezochte adressen/huishoudens per collecte 100

Totaal te bezoeken aantal huishoudens (20.000 collectanten x 100 huizen)

2 miljoen

 

In totaal worden dus 6 miljoen huishouden (8 –2 miljoen) niet bezocht door een collectant. We kennen de flats waar collecteren lastig is, en de gebieden waar we geen collectanten hebben. Via de mobiele collecte stellen we dus 13,2 miljoen extra mensen in staat ook te doneren. We halen daar alle jongeren onder 25 jaar vanaf (4,8 miljoen). Dan kunnen we nog 8,4 miljoen extra potentiële donateurs bereiken.

Doet huis-aan-huis collecteren er dan niet meer toe?

Juist wel. Wij zijn ervan overtuigd dat de huis-aan-huis collecte nooit verdwijnt. Sterker nog, wij verwachten nog een enorme groei. Mensen willen ‘gewoon’ blijven geven aan de deur. De huis-aan-huis collecte blijft voor ons de belangrijkste vorm van collecteren. Online collecteren zorgt daarbij voor een mooie aanvulling. Een goede combinatie. Voor elk wat wils.