Het geheugen

Uw hersenen vormen een complexe structuur. U kunt het zien als een enorm netwerk met wel 100 miljard zenuwcellen. Eén zenuwcel maakt gemiddeld contact met duizend andere zenuwcellen. Die verbindingen geven elektrische signalen af en vormen de basis voor al uw gedachten, herinnering en gevoelens.

Een herinnering zit op veel plaatsen in uw hersenen. U onthoudt dingen doordat uw hersenen nieuwe verbindingen leggen tussen zenuwcellen (neuronen). Als u zich iets probeert te herinneren spreekt u daarmee een heel netwerk van neuronen aan. Al uw zintuigen leggen herinneringen vast. Reuk, smaak, gevoel en geluiden. Daardoor komen vaak herinneringen boven als u een bepaalde geur ruikt of een liedje hoort. 

Om het geheugen te beschrijven, wordt vaak het volgende model gebruikt: 

Zintuiglijk geheugen

Dit wordt ook wel het sensorisch geheugen genoemd en bevindt zich in de hersenschors. Alles wat u ziet, proeft, hoort, ruikt of voelt komt eerst in het zintuigelijke geheugen. Dit wordt heel kort onthouden en gaat daarna eventueel door naar het kortetermijngeheugen.

Kortetermijngeheugen

In het kortetermijngeheugen slaat u recente informatie op. Zoals een boodschappenlijstje of een telefoonnummer dat u zo wilt gebruiken. U kunt maar een paar dingen tegelijk onthouden in uw kortetermijngeheugen. Het kortetermijngeheugen bevindt zich in de hippocampus.

Als u iets heeft onthouden in het kortetermijngeheugen wil dat niet zeggen dat het automatisch terecht komt in uw langetermijngeheugen. Zo kunt u over enkele minuten dat telefoonnummer al vergeten zijn.

Langetermijngeheugen

In uw langetermijngeheugen slaat u feiten en gebeurtenissen op en hoe u iets moet doen. Zo kunt u onthouden hoe u moet fietsen of zwemmen of wat de route naar de supermarkt is. Het langetermijngeheugen bestaat uit:

  • Het expliciet geheugen: bewuste herinneringen
  • Het emotioneel geheugen: emoties en gevoelens
  • Het impliciet geheugen: onbewuste herinneringen en de rest van het geheugen, bijvoorbeeld gewoonten en vaardigheden.

Meer informatie

Test uw geheugen

40% van de Nederlanders vindt zichzelf vergeetachtig. Twijfelt u aan uw geheugen of dat van iemand anders? Doe de geheugentest en krijg inzicht in de mate van vergeetachtigheid. 

Doe de geheugentest

Tekenen van woorden

Onderzoekers hebben gekeken of het tekenen van woorden die je wilt onthouden beter werkt. Zo worden je hersenen op meerdere manieren gebruikt bij het onthouden.

Meer informatie

Geheugenpaleis

40% van de mensen tussen de 24 en 85 jaar vindt zichzelf vergeetachtig. Dit is natuurlijk erg vervelend. Maar de oude Grieken bedachten hiervoor een oplossing; een geheugenpaleis.

Bouw een geheugenpaleis