Het geheugen

Je hersenen vormen een complexe structuur. Je kunt het zien als een enorm netwerk met wel 100 miljard zenuwcellen. Eén zenuwcel maakt gemiddeld contact met duizend andere zenuwcellen. Die verbindingen geven elektrische signalen af en vormen de basis voor al je gedachten, herinnering en gevoelens.

Een herinnering zit op veel plaatsen in je hersenen. Je onthoudt informatie doordat je hersenen nieuwe verbindingen leggen tussen zenuwcellen (neuronen). Als je je iets probeert te herinneren spreek je daarmee een heel netwerk van neuronen aan. Al je zintuigen leggen herinneringen vast. Reuk, smaak, gevoel en geluiden. Daardoor komen vaak herinneringen boven als je een bepaalde geur ruikt of een liedje hoort. 

Soorten geheugen

Er wordt soms gesproken over verschillende soorten geheugen. Om het geheugen te beschrijven, wordt vaak het volgende model gebruikt: 

Zintuiglijk geheugen

Dit wordt ook wel het sensorisch geheugen genoemd en bevindt zich in de hersenschors. Alles wat je ziet, proeft, hoort, ruikt of voelt komt eerst in het zintuigelijke geheugen. Dit wordt heel kort onthouden en gaat daarna eventueel door naar het kortetermijngeheugen.

Kortetermijngeheugen

In het kortetermijngeheugen sla je recente informatie op. Zoals een boodschappenlijstje of een telefoonnummer dat je zo wilt gebruiken. Je kunt maar een paar dingen tegelijk onthouden in je kortetermijngeheugen. Het kortetermijngeheugen bevindt zich in de hippocampus.

Als je iets hebt onthouden in het kortetermijngeheugen wil dat niet zeggen dat het automatisch terecht komt in je langetermijngeheugen. Zo kun je over enkele minuten dat telefoonnummer al vergeten zijn.

Langetermijngeheugen

In je langetermijngeheugen sla je feiten en gebeurtenissen op en hoe je iets moet doen. Zo kun je onthouden hoe je moet fietsen of zwemmen of wat de route naar de supermarkt is. Het langetermijngeheugen bestaat uit:

  • Het expliciet geheugen: bewuste herinneringen
  • Het emotioneel geheugen: emoties en gevoelens
  • Het impliciet geheugen: onbewuste herinneringen en de rest van het geheugen, bijvoorbeeld gewoonten en vaardigheden.

Maak je je zorgen om je geheugen?

Maak je je zorgen over je geheugen? Of merk je dat iemand anders geheugenproblemen heeft? Dan is het tijd om in actie te komen. De geheugentest geeft je inzicht in de ernst van de vergeetachtigheid. Je beoordeelt je eigen geheugen of dat van iemand anders aan de hand van herkenbare situaties. Aan het einde van de test krijg je een uitslag die aangeeft of het geheugen achteruit gaat.

Meer informatie

Train je brein

Test je kennis, ontdek nieuwe weetjes en inspirerende tips met onze gratis online training 'Houd je brein gezond'. Houd op een leuke manier je brein fit en verminder de kans op dementie met wel 30%.

Gratis training

Tekenen van woorden

Onderzoekers hebben gekeken of het tekenen van woorden die je wilt onthouden beter werkt. Zo worden je hersenen op meerdere manieren gebruikt bij het onthouden.

Meer informatie

Geheugenpaleis

40% van de mensen tussen de 24 en 85 jaar vindt zichzelf vergeetachtig. Dit is natuurlijk erg vervelend. Maar de oude Grieken bedachten hiervoor een oplossing; een geheugenpaleis.

Bouw een geheugenpaleis