Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Geheugentraining

Geheugenpaleizen worden al eeuwen gebouwd. Om toespraken te onthouden, alle jaartallen te leren voor een geschiedenisexamen en om de namen van klanten te leren. Daarnaast is het een techniek bij geheugenwedstrijden, waar honderden cijfers, namen en complete teksten worden onthouden. Jij kunt jouw geheugen ook trainen. Het is geen manier om jouw geheugen te herstellen, maar het kan het leven wel een stuk makkelijker maken.

Geheugenpaleis

Stel je eens voor dat je jouw huis binnenkomt en op de mat van de voordeur staan jouw schoenen tot de rand toe gevuld met melk. In de keuken vind je alle glazen gepoetst met tandpasta en in de woonkamer zie je op tv een olifant dansend in een jurk van vuilniszakken. Kon jij je dit voorstellen? Dan liep jij net in een geheugenpaleis. Een geheugenpaleis om drie boodschappen te onthouden: melk, tandpasta en vuilniszakken. In een geheugenpaleis kun je voorwerpen, woorden of personen, die jij wilt onthouden koppelen aan elementen in dat paleis. Dit is een bekende route, bijvoorbeeld een wandeling door het huis. Als je dan een denkbeeldige route loopt, zie je bij ieder object het element dat je moet onthouden.

Geheugenroute

Als je een boodschappenlijstje wilt onthouden, maak je eerst een geheugenroute. Dit is een route die je aflegt van de één naar de andere plek. Je bedenkt dan eerst wat je wilt gaan kopen en dus onthouden. Vervolgens neem je een locatie in gedachten die je al kent, bijvoorbeeld jouw eigen huis. Daarna kies je een vertrekpunt, zoals de voordeur en bepaal je hoe lang de route moet zijn. Als er vijf producten op jouw lijstje staan, moeten er vijf plekken zijn waar je langs loopt tijdens de route. Daarbij is het belangrijk om bijzondere combinaties te bedenken. Een pak melk op de deurmat vergeet je makkelijker dan jouw favoriete schoenen gevuld met melk.

Geheugenkampioen

Geheugenpaleizen zijn toegepast in de meest bijzondere gevallen. Zo wilde wetenschapper Joshua Foer meedoen aan een geheugenwedstrijd. Ook hij vergat, met zijn gemiddelde geheugen, soms het wc-papier of kon zijn autosleutels niet vinden. Toch presteerde hij het, door deze techniek toe te passen, om de geheugenkampioen van 2006 in de VS te worden. Misschien is geheugenkampioen zijn niet jouw ambitie, maar je kunt een geheugenpaleis wel toepassen om de dagelijkse dingen te onthouden. Makkelijk is dat niet. Om hier goed in te worden moet je meerdere keren per week oefenen. Wat echter opvalt in de verhalen van geheugenkampioenen, is dat meer onthouden verslavend werkt.

Gratis e-training 'Houd je hersenen gezond'

Wil je meer weten over hoe je jouw brein gezond houdt? Meld je dan aan voor de gratis e-training en krijg in zes weken tijd nieuwe inzichten, praktische tips en leuke uitdagingen.