Geslaagde Wereld Alzheimer Dag in Oost-Gelderland

Alzheimer Café Lichtenvoorde met Theater Veder

21 september was het Wereld Alzheimer Dag. Een dag waarop wereldwijd werd stilgestaan bij de ziekte van Alzheimer, maar ook andere vormen van dementie. Een ziekte die grote gevolgen heeft voor de mens met dementie, maar ook voor zijn of haar naasten. Ook maatschappelijk is dementie erg ingrijpend, al is het alleen al door alle zorg die rondom iemand met dementie en hun naasten georganiseerd wordt om zo lang mogelijk onderdeel te kunnen zijn van de maatschappij.

Dementie in de maatschappij
Alzheimer Nederland zet zich al jaren in om het taboe rondom dementie te doorbreken, landelijke en lokale beleidsmakers aan te sporen mensen met dementie en hun mantelzorgers te ondersteunen, zodat mensen met dementie kunnen blijven functioneren voor wat ze zijn: mens in de maatschappij. Daarnaast investeert Alzheimer Nederland in wetenschappelijk onderzoek naar ontstaan, voorkomen, vertragen en genezen van dementie.

Belangrijk werk, waarvoor rondom Wereld Alzheimer Dag extra aandacht is geweest in de media. Afdeling Oost-Gelderland heeft Wereld Alzheimer Dag aangegrepen om niet alleen stil te staan bij dementie, maar ook bij 20 jaar Alzheimer Cafés in Nederland. Extra feestelijk, door in alle vijf de Alzheimer Cafés binnen de afdeling rondom theater en muziek de bezoekers te verrassen.

Bijeenkomsten Alzheimer Cafés in Oost-Gelderland
Doetinchem trapte af op 12 september 2017 met een optreden van Diva Dichtbij. Zij maken contact door muziek en zang te gebruiken en daarbij het publiek te betrekken. Zij zijn gericht op doelgroepen als mensen met dementie waardoor iedereen in het publiek geraakt wordt en mee gaat doen. Een warme bijeenkomst was het.

In Lochem was het Alzheimer Café verplaatst naar de lounge van de Schouwburg. Een mooie entourage waar Theater Mooi Weer de bezoekers betrok bij hun voorstelling.

In Zutphen was op 20 september Ignar Rip aanwezig. Hij gaf een lezing over wat muziek kan doen bij mensen met dementie, hoe herinneringen vrij kunnen komen bij het horen van muziek en hoe daar contact kan ontstaan. Ook hier waren de bezoekers erg geïnteresseerd.

Berkelland (Borculo) en Lichtenvoorde hadden beiden een avond met Theater Veder. Op respectievelijk 26 en 27 september vonden deze avonden plaats op de vaste locatie van de Alzheimer Cafés in die plaatsen. De sfeer was anders dan normaal. Feestelijk, ontroerd en er werd veel gelachen. Herinneringen werden spontaan gedeeld.

Bij alle bijeenkomsten stond het feestelijke karakter voorop. Er waren hapjes en er werd geborreld. De bezoekers waren bij alle bijeenkomsten erg enthousiast. In Oost-Gelderland kan iedereen terugkijken op een feestelijke en warme Wereld Alzheimer Dag.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door