Er is veel onderzoek gedaan naar de eigenschappen en veiligheid van teflon. Onderzoek naar het effect van teflon op dementie ontbreekt echter. Kortom: wetenschappers hebben die relatie niet gelegd of ze vinden een dergelijke relatie onwaarschijnlijk. Op basis van het beschikbare bewijs kunnen we daardoor niet zeggen of teflon een effect heeft op dementie.
Voor heel veel stoffen geldt dat er geen onderzoek is gedaan naar de relatie met dementie. Dat kan ook niet anders, gezien de grote hoeveelheid natuurlijke en kunstmatig geproduceerde stoffen. Het is onmogelijk om al die stoffen goed te onderzoeken.
Dagelijks gebruik
Koken op teflonpannen lijkt in ieder geval veilig in het dagelijks gebruik. Alleen bij het extreem verhitten van de pannen komen er direct giftige dampen vrij. Dit gebeurt bij droogkoken, dus de pan op het vuur zetten zonder inhoud. Vooral vogels zijn gevoelig voor de stoffen die hierbij vrijkomen, maar in grote hoeveelheden zijn ze ook voor mens gevaarlijk. Bij normaal gebruik komen deze stoffen echter niet vrij.
Alternatieven
Hoewel het (extra) risico op dementie door teflon waarschijnlijk erg meevalt, zijn veel mensen geïnteresseerd in alternatieven voor teflon pannen. Bij de productie van de pannen komen namelijk stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu en mogelijk ook schadelijk voor de mens. Alternatieven zijn:
- Pannen: roestvrijstaal, gietijzer, geëmailleerd gietijzer of pannen met een keramische antiaanbaklaag.
- Taart- en cakevormen: ovenveilig glas, RVS, siliconen bakvormen (tot 220 graden) of bakblikken met een keramische laag.
Ontvang de gratis brochure 'Kans verkleinen op dementie'
Wil je meer weten over risicofactoren voor dementie en praktische tips om je risico te verminderen? Vraag dan de gratis brochure aan ‘Kans op dementie verkleinen’ met daarin:
- Informatie over risicofactoren van dementie
- Tips voor gezond leven
- Tips om je brein actief te houden