Ga direct naar de contentGa direct naar de content

De onderzoekers ontdekten dat er wereldwijd verschillende manieren zijn uitgeprobeerd om de slaap te verbeteren. Samengevat gebeurde dit door omgevingsmonitoring, meer beweging, slaaphygiëne, stress-vermindering en hulp bij het omgaan met dementie. Daarnaast kan het natuurlijk ook helpen om de slaapproblemen van je naaste aan te pakken.

Omgevingsmonitoring

Voor sommige mantelzorgers bleek omgevingsmonitoring een uitkomst. Sommige mensen gaf het rust om door een alarm te weten dat hun naaste uit bed was. Door het verminderen van zorg hierover of het ‘wakker liggen op het wel of niet horen van een geluid’. Begrijpelijkerwijs werden anderen juist vaker gewekt door het alarm.

Op de hulpmiddelenwijzer van Vilans vind je verschillende alarmsystemen. Bijvoorbeeld een bed alarm die je waarschuwt als je naaste uit bed is. Ook zijn er matten en bewegingsmonitoren die waarschuwen als iemand een ruimte of het huis uit gaat. 

Beweging

Overdag meer bewegen hielp ook sommige mantelzorgers om beter te slapen. Mantelzorgers kregen bijvoorbeeld het advies om drie keer per week matig intensief te sporten. Zoals het maken van een stevige wandeling of fietstocht. Het is wel belangrijk om niet te sporten vlak voor je gaat slapen. Dan is het lichaam juist nog actief als je wilt slapen.

Voor veel mantelzorgers is bewegen of sporten een hele uitdaging. Hoe combineer je het met de zorg? Op dementie.nl vind je tips om tijd voor jezelf te creëren.

Slaaphygiëne

Sommige onderzoekers keken ook naar de zogenaamde slaaphygiëne. Slaaphygiëne bestaat uit gewoontes, waardoor je meer regelmaat in je dag creëert. Voorbeelden van goede gewoontes zijn: op dezelfde tijd naar bed, op dezelfde tijd opstaan (ook als je moe bent) en voor het slapengaan geen beeldschermen meer gebruiken. Negen tips om slaapproblemen te verminderen hebben we verzameld op onze pagina over gezond leven en slaapproblemen.

Stress-vermindering

Omgaan met dementie van een naaste gaat voor veel mensen gepaard met onzekerheid en stress. Dat heeft voor veel mensen ook weer invloed op de nachtrust. Onderzoekers hebben op verschillende manieren geprobeerd de hoeveelheid stress te verminderen. Bijvoorbeeld door lotgenotencontact te stimuleren. In Nederland kan dat via onze Alzheimer Cafés, maar online alternatieven zijn er ook. Bijvoorbeeld het forum, maar je kunt natuurlijk ook gratis bellen naar onze dementielijn.

Hulp in het omgaan met dementie

Er zijn veel professionele cursussen en mogelijkheden voor begeleiding als je moeite hebt in het omgaan met dementie. Het kan je als mantelzorger helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Het effect hiervan op slaapproblemen is wel getest, maar niet aangetoond. Als je echter vermoedt dat jouw slaapproblemen (mede) veroorzaakt worden door je onzekerheid over de zorg voor je naaste, is het zeker de moeite waard om dit te verkennen. Het WMO-loket van de gemeente, je casemanager of huisarts kan je hier meer over vertellen. Een handig overzicht van cursussen en begeleiding vind je op dementie.nl.

Je naaste helpen met slapen

Een belangrijke bron van slapeloosheid, kan natuurlijk ook de nachtelijke onrust van je naaste zijn. Dit onderzoek keek hier niet naar. Maar het lijkt natuurlijk logisch dat je beter kunt slapen als je naaste beter slaapt. Bekijk daarom ook eens onze tien tips over goed slapen op dementie.nl

Professionele hulp

Je huisarts is de aangewezen persoon om je te helpen bij slaapproblemen. Helpen bovenstaande tips niet en houd je last van de gevolgen van slaapproblemen? Klop dan zeker bij de huisarts aan. Slaapproblemen zijn niet alleen vervelend voor jou, maar zorgen er ook voor dat je de zorg minder goed aankunt.