Ga direct naar de contentGa direct naar de content

In onderstaande lijst vind je 12 activiteiten met adviezen om de activiteit nog beter te maken. Bijvoorbeeld door de moeilijkheid te verhogen. Of door het te combineren met andere activiteiten. Als je jouw hersenen meer wilt activeren, kun je natuurlijk ook een extra activiteit oppakken.

 1. Legpuzzels
  De legpuzzel is een klassieker. De moeilijkheid is natuurlijk te verhogen door het aantal stukjes te verhogen. Maar wist je ook dat het een hele sociale sport kan zijn? Je kunt met meerdere mensen werken aan een legpuzzel en dat kan zelfs in competitieverband, bijvoorbeeld via het NK legpuzzelen.
   
 2. Puzzelboekjes
  Sudoku, kruiswoordpuzzels, cryptogrammen, doorlopers, Japanse puzzels, Nonogrammen, enz. Er zijn tientallen vormen van puzzels bedacht. Wel stellen ze jouw brein op een hele specifieke manier op de proef. Je kunt het moeilijker maken door meerdere vormen van puzzels te maken of om lastige puzzels met meerdere personen op te lossen. Zo leer je van elkaar nieuwe strategieën.
   
 3. Lezen
  Ook lezen is natuurlijk een klassieke vorm van hersengymnastiek. Het prikkelt de fantasie, maar is ook wel een vrij passieve bezigheid. Je kunt het wat spannender maken door een boek samen te vatten, of nog beter een alternatief einde te schrijven. Als je de taal van de schrijver al een beetje machtig bent, kun je ook kiezen om het boek in de originele taal te lezen. Het bespreken van boeken in een boekenclub, maakt van lezen natuurlijk een mooie sociale activiteit.
   
 4. Gezelschapsspellen
  Gezelschapsspellen zijn natuurlijk al geweldig voor de sociale interactie. De spellen die minder afhankelijk zijn van geluk en meer van strategie, dagen je op meerdere manieren uit. Bijvoorbeeld Domino, Triominos, Rummikub en Scrabble. Daarnaast zijn er ook escaperoom spellen die het sociale combineren met een stevig potje puzzelen.
   
 5. Strategiespellen
  Strategiespellen zijn niet of nauwelijks afhankelijk van geluk, maar meer van jouw eigen strategie en de fouten van de tegenstander. Het gaat bijvoorbeeld om dammen, schaken, go, bridge en andere (kaart)spellen. Je kunt jezelf ten doel stellen om beter te worden in deze spellen. Hiervoor is veel training belangrijk, wat vaak in clubverband mogelijk is. 
   
 6. Computerspellen / smartphone spellen
  Er zijn duizenden computerspellen die jouw brein kunnen stimuleren. Veel van bovenstaande activiteiten kennen ook een online variant. Leuk om jouw niveau te verhogen of om sterke tegenstanders uit te dagen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook steeds meer spellen die je ook lichamelijk uitdagen. Het vangen van Pokemons bijvoorbeeld, eventueel samen met kinderen of kleinkinderen. Ook werd geocaching genoemd. Het zoeken van een ‘schat’ via een GPS-systeem.
   
 7. Handwerken
  Er zijn natuurlijk enorm veel varianten op handwerken te bedenken. Daarbij wil je voor jouw brein zoveel mogelijk van de automatische piloot af. Bij breien kun je denken aan nieuwe patronen gebruiken en moeilijke kledingstukken maken. Maar bij bijvoorbeeld papier-, textiel-, hout- of metaalbewerking kun je ook meer uitdagende projecten of nieuwe creatieve uitdagingen gaan doen. Je kunt het natuurlijk ook weer combineren met andere taken. Het verkopen van producten of juist het lesgeven aan anderen. 
   
 8. Schrijven
  Schrijven is weer een stuk actiever dan lezen. Van laagdrempelig schrijven in een dagboek, tot het schrijven van gedichten, verhalen of zelfs een boek. Je kunt ook schrijven voor een eigen website of nieuws- en persberichten schrijven voor jouw eigen club of vereniging. Extra uitdaging nodig? Schrijf in een nieuwe vorm, zoals een gedicht. Daarnaast zijn er vele schrijfcursussen om jouw schrijfkunst te verfijnen.
   
 9. Bewegen
  Ook bewegen is een prima vorm van hersengymnastiek. Sowieso is bewegen goed voor het brein, maar je kunt jouw brein ook nog op andere manieren aan het werk zetten. Denk bijvoorbeeld aan navigeren in een nieuwe omgeving of het leren van een nieuwe sport. Veel bewegen is natuurlijk ook weer uitstekend te combineren met sociale activiteiten, zoals vrijwilligerswerk voor jouw club of vereniging. Dan maak je er helemaal een complete brein-workout van.  
   
 10. Sociale activiteiten
  Praten is één van de meest complexe activiteiten voor het brein. Het lijkt er ook op dat mensen die eenzaam zijn, extra risico lopen op dementie. We hebben een webpagina gemaakt over het tegengaan van eenzaamheid. Maar misschien is het juist interessant om via een hobby nieuwe mensen te ontmoeten. Deze pagina met hersenkrakers brengt je misschien wel op ideeën!
   
 11. Leren
  Een nieuwe taal leren, een muziekinstrument bespelen, een cursus geschiedenis of filosofie. Allemaal mooie voorbeelden van het actief houden van het brein. Een stapje hier bovenop is het toepassen van jouw nieuwe kennis. Een vakantie in het buitenland of boeken in een vreemde taal lezen. Een voorstelling geven met je nieuwe instrument of samen met medestudenten discussiëren over geschiedenis, filosofie of een ander studieonderwerp.
   
 12. (Vrijwilligers)werk
  Eén van de meest complexe uitdagingen die we onszelf kunnen geven is werken. Doorgaan na het pensioen of vrijwilligerswerk oppakken zijn manieren om dit te doen. Werk is vaak heel variabel met verschillende klussen. Sommige zijn eenvoudig, andere lastig. Sommige zijn leuk en andere juist vervelend. Die combinatie van taken maakt (blijven) werken de ultieme hersenkraker.