Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Voor geen enkel voedingsmiddel is aangetoond dat het dementie kan voorkomen. Dat is ook niet zo gek: er zijn duizenden voedingsmiddelen en duizenden ziekten. Bij goed onderzoek moet je kijken wat de invloed is van tientallen jaren gebruik van bijvoorbeeld twee bananen per dag op dementie. Duizenden mensen krijgen dan iedere dag bananen en anderen juist nooit. En dan weten we alleen het effect van bananen.  

Voor nootjes is dus ook geen hard bewijs dat het dementie kan voorkomen. Het bewijs dat nootjes in het algemeen gezond zijn is wat sterker. Het voedingscentrum beveelt dan ook een handje noten (25 gram) per dag aan. Ook pindakaas valt hieronder. Maar let op, het gaat dan wel om de pindakaas zonder toevoegingen van suiker of zout.   

Eet je brein gezond

Alzheimer komt minder voor in gebieden rond de Middellandse Zee. Het voedingspatroon lijkt hier één van de redenen voor te zijn. Dit is wat we het Mediterrane dieet noemen. Waar bestaat dit uit? Welke invloed heeft je gewicht op het risico op dementie? En hoe zit het met alcohol? We hebben het voor je op een rijtje gezet.