Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Waarom is drop zo lekker?

De kenmerkende dropsmaak is afkomstig van het ingrediënt glycyrrhizine. Deze stof komt uit het zoethoutwortelextract dat in de wortels van de struik Glycyrhizia Glabra L zit. Het heeft een hele zoete smaak en is de belangrijkste grondstof in drop. Het zit zowel in zoete als in zoute drop. Daarnaast zit de stof ook in hoestdrank, likeur en kruidenthee, zoals zoethoutthee en sterrenmix.

Verhoging bloeddruk

Glycyrrhizine kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Als je een grote hoeveelheid drop eet, krijg je ook veel glycyrrhizine binnen. Je lichaam gaat dan meer vocht vasthouden, waardoor je bloeddruk stijgt. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende ziektes veroorzaken en is één van de risicofactor van dementie. Het is daarom zinvol om regelmatig je bloeddruk te meten.

Advies: snoep drop met mate

Kunnen we dan beter helemaal geen drop meer eten? Nee, gelukkig hoeft dat ook weer niet. Maar net zoals het advies voor ander ongezond eten geldt ook hier; eet het met mate. Een gezonde volwassene kan op een dag ongeveer 120 gram drop veilig eten (of een halve liter zoethoutthee) volgens het voedingscentrum. Dit zijn ongeveer 20 dropjes per dag. Voor kinderen geldt vijf dropjes per dag en voor zwangere vrouwen, mensen met een hoge bloeddruk of mensen die vocht vasthouden geldt een advies van acht dropjes per dag. Zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk kunnen beter geen drop eten. Denk ook per dag aan de inname van andere producten met glycyrrhizine die je bloeddruk kunnen verhogen, zoals zoethoutthee.