Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

De onderzoekers verdeelden een kleine groep van 43 gezonde mensen tussen de 60 en 85 jaar in twee groepen. Beide groepen moesten elke avond voor het slapen twee uur een elektrische geurverspreider aanzetten met één van de zeven geuroliën: roos, sinaasappel, eucalyptus, citroen, pepermunt, rozemarijn en lavendel. De ene groep kreeg sterke geuroliën en de controlegroep kreeg heel erg verdunde geuroliën, die geen geur meer hadden. Na een half jaar zagen ze dat de groep met sterke geuren beter presteerden op een geheugentestje dan voor het onderzoek. De controlegroep presteerde minder goed op deze test dan voor het onderzoek.  

Verklaring voor een beter geheugen

De groepen die de onderzoekers vergeleken waren erg klein, de sterke geur groep bestond uit 20 mensen en de controlegroep uit 23 mensen. Om echt iets wetenschappelijk te kunnen bewijzen heb je veel grotere groepen nodig. De kans op toeval bij deze kleine groepen is namelijk erg groot. Het idee van een toevalsbevinding wordt nog eens versterkt door het feit dat er een verschil is gevonden bij één geheugentest. De studiedeelnemers hebben verschillende geheugentesten uitgevoerd, maar bij slechts één vonden de onderzoekers een duidelijk verschil. Het hele resultaat van het onderzoek is zelfs te verklaren doordat twee deelnemers uit de controlegroep de test ‘verprutsten’ en een heel slecht resultaat haalden. 

Financiering van het onderzoek

Opvallend is de financiering van het onderzoek. Dit is gedaan door Procter and Gamble. Dit is een heel groot bedrijf dat allerlei huishoudelijke en verzorgingsproducten maakt en verkoopt, waaronder elektrische geurverspreiders . Goed om je te realiseren dat deze partij baat heeft bij positieve resultaten en daarom een klein onderzoek groot in de media brengt.  

Conclusie 

We kunnen na dit onderzoek dus zeker niet concluderen dat geur een geheim is voor een beter geheugen. Hiervoor is onderzoek bij veel grotere groepen nodig. De onderzoekers willen graag een vervolgonderzoek opzetten bij mensen met geheugenklachten. Ze hopen daar een verbetering van het geheugen door geur te vinden, maar dat is nog even afwachten. Met een aangename geur het geheugen verbeteren of dementie uitstellen zou een hele goedkope en makkelijke manier zijn, maar helaas is dit nog niet aangetoond.