Hoe train ik mijn geheugen?
Wat zou het fijn zijn als je nooit meer iets vergeet. Geen naam, verjaardag of afspraak. Ook al is die dagelijkse vergeetachtigheid heel normaal, je kunt je geheugen hierin trainen. Dit kun je in verschillende situaties doen door meer aandacht aan een woord te geven:
Boodschappen
Je kunt voordat je boodschappen doet, alle dingen die je moet halen een aantal keer herhalen voor jezelf. Het probleem zit echter in de overweldigende hoeveelheid producten in de supermarkt en de herhaling van deze taak. ‘Had ik vorige week al extra koffie gehaald?’. In plaats van je geheugen hier steeds op de proef te stellen, kun je beter een lijstje maken. Het opschrijven zelf helpt ook al om de producten beter te onthouden.
Afspraken
Ook hier geldt dat opschrijven werkt. Dit kan je zowel geschreven als digitaal in een agenda doen. Het kan je hersenen enorm rust geven als alles netjes opgeschreven is. Juist die rust kan je helpen om (ook zonder de agenda) wel aan een afspraak of andere dingen te denken.
Namen
In tegenstelling tot boodschappen en afspraken, is het niet goed te plannen wanneer je die nieuwe collega tegenkomt. Of een nieuw lid op de tennisvereniging. In dat geval kunnen de volgende tips helpen:
-
Herhaal de naam een aantal keer in je hoofd. Zeker als je meerdere mensen tegelijk ontmoet of de naam afwijkt van wat je verwacht. Hardop uitspreken werkt vaak nog beter: ‘Oké, dus Peter en Monique’.
-
Wees creatief met de eerste letters van namen, zoals Ronald uit Rotterdam of blonde Barbara.
Korte cijferreeksen
Wie kent er nog telefoonnummers uit zijn hoofd? Dat hoeft eigenlijk niet meer door het geheugen van onze mobieltjes. Toch moet je soms even een reeks onthouden. Bijvoorbeeld bij het invoeren van een nummer, wachtwoord of wifi-code. Deel de informatie dan op in stukjes. Maak van de reeks 0-6-3-2-1-6-5-4-8-7 kleine groepjes van twee of drie cijfers: 06-321-654-87.
Cursus of examen
Het toverwoord om informatie te onthouden voor een examen is herhalen. De informatie opschrijven is hier een goede manier voor. Daarnaast kun je ook creatiever met de informatie omgaan. Maak er bijvoorbeeld een liedje of rijmpje van, grote kans dat je een melodie beter onthoudt.
Geheugenpaleis
Door het bouwen van een geheugenpaleis kun je je geheugen trainen. Deze techniek wordt o.a. gebruikt bij geheugenwedstrijden, waar complexe cijfers, namen en teksten onthouden worden. Het is geen manier om je geheugen te herstellen, maar het kan het leven wel een stuk makkelijker maken. Benieuwd hoe je een geheugenpaleis kunt bouwen? Lees het hier.
Hoe werken de hersenen eigenlijk?
Om je hersenen gezond te kunnen houden is het handig om te weten hoe de hersenen werken. We hebben een aantal weetjes voor je op een rij gezet. Waaruit bestaan de hersenen? Wat is de beste periode in het leven voor uw brein? En wat is nou goed en niet goed voor je hersenen?