Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Een stapje in de goede richting zetten kan op ieder gebied. De bedoeling is om gezonder gedrag in te slijten. We focussen niet op doelen die we volgende week, volgende maand of zelfs volgend jaar moeten halen. De stappen zijn namelijk klein, maar goed vol te houden. En zo bouwen we stapje voor stapje aan nieuwe gewoontes.

Tip 10) Eetwissel voor een gezond brein

Helaas is er nog geen wondervoedsel dat dementie kan voorkomen, maar een mediterraan dieet lijkt wel beschermend te werken tegen dementie. Ook lijkt dit dieet een positief effect te hebben op mentale vermogens (cognitie). Het mediterraan dieet bevat veel groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten en onverzadigde vetten. Er zijn simpele eetwissels, waarmee je het mediterraan dieet kunt toepassen bij je eigen maaltijden.

Het plan

Waarschijnlijk heb je vaste gerechten die je vaak eet. Je denkt niet meer echt na over de ingrediënten, want de maaltijd bevalt prima. Toch kun je deze gerechten soms heel makkelijk gezonder maken voor je brein door een eetwissel. Je hoeft niet het hele gerecht aan te passen, maar begint met één ingrediënt als eetwissel. Deze kleine stapjes houd je ook langer vol. Begin bijvoorbeeld de eerste week met een eetwissel voor de lunch en de volgende week voor het avondeten. Weet je niet welke ingrediënten van jouw maaltijden je kunt vervangen door gezondere ingrediënten? Houd dan eens een paar weken een eetdagboek bij.

Als - dan:

In een als – dan plan, stel je scherpe doelen. Wat doe je wanneer en wat ga ja anders doen? Voorbeelden:

Als Dan
Ontbijt Ga ik van vruchtenyoghurt naar naturel yoghurt met vers fruit, zodat ik wissel van bewerkte producten naar vers fruit.
Lunch Ga ik van wit brood naar volkoren brood, zodat ik wissel van weinig vezels naar veel vezels.
Avondeten

Ga ik van salami naar zalm, zodat ik wissel van veel zout naar onverzadigde (gezonde) vetten.

Ga ik van bakken in roomboter naar olijfolie, zodat ik wissel van verzadigede (ongezonde) naar onverzadigde (gezonde) vetten.

Tussendoortje Ga ik van chips naar ongezouten noten, zodat ik wissel van veel zout naar onverzadigde (gezonde) vetten.

 

Tips voor een goed plan

Is deze tip over een eetwissel niks voor jou? Je kunt zelf een als-dan plan verzinnen. Daarvoor vind je tips in dit artikel over een ‘als dan plan’ en bewegen. Lees ook onze eerdere gezonde tips.

Veelgestelde vragen over het voorkomen van dementie

In de afgelopen jaren hebben we vele vragen van mensen beantwoord over het voorkomen van dementie. In dit artikel komen we terug op de meest gestelde vragen. Hoe kun je dementie voorkomen én wat zijn nu oorzaken van dementie die we al dan niet kunnen voorkomen?