Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Een stapje in de goede richting zetten kan op ieder gebied. De bedoeling is om gezonder gedrag in te slijten. We focussen niet op doelen die we volgende week, volgende maand of zelfs volgend jaar moeten halen. De stappen zijn namelijk klein, maar goed vol te houden. En zo bouwen we stapje voor stapje aan nieuwe gewoontes.

Tip 7) slaapritme

Heel veel mensen hebben moeite met slapen. We vallen niet in slaap, liggen wakker van onze zorgen of worden te vroeg wakken. Meteen de volgende dag hebben we er vaak al last van. Concentratieverlies en een minder humeur om maar iets te noemen.

Chronisch slecht slapen lijkt bovendien een risicofactor voor dementie. Hoewel onderzoek laat zien dat gezond leven, dit goed kan compenseren. Toch kunnen we allemaal -al was het maar voor een prettiger humeur- een goede nachtrust goed gebruiken.

Het plan

Slapeloosheid geeft een machteloos gevoel. Je wilt slapen, maar het lukt niet. Hoe kun je dan toch werken aan een betere slaap? Vooral door te werken aan een goed ritme. Dezelfde tijd naar bed, dezelfde tijd opstaan. En dat (bijna) iedere dag.

Als - dan:

In een als – dan plan, stel je scherpe doelen. Wat doe je wanneer en wat ga ja anders doen? Voorbeelden:

Als Dan
nu Lees ik de  negen tips over goed slapen.
het 10 uur ’s avonds is Zet ik de tv, mobiele telefoon en computer uit.
het 11 uur ’s avonds is Ga ik naar bed.
ik na een kwartier niet kan slapen Ga ik wat lezen of rustige muziek luisteren.
het ochtend is  Sta ik steeds rond dezelfde tijd op, ook al heb ik geen afspraken.
ik moe ben, overdag of ’s avonds Ga ik niet eerder naar bed of een dutje doen, maar wacht ik op mijn vaste tijdstip om te gaan slapen.

 

Tips voor een goed plan

Is deze tip over slaapritme niks voor jou? Je kunt zelf een als-dan plan verzinnen. Daarvoor vind je tips in dit artikel over een ‘als dan plan’ en meer bewegen. Lees ook onze eerdere gezonde tips. Overzicht?

Veelgestelde vragen over het voorkomen van dementie

In de afgelopen jaren hebben we vele vragen van mensen beantwoord over het voorkomen van dementie. In dit artikel komen we terug om de meest gestelde vragen. Hoe kun je dementie voorkomen én wat zijn nu oorzaken van dementie die we al dan niet kunnen voorkomen?