Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Wetenschappers van de universiteit van Toulouse onderzochten bij bijna 3.000 ouderen de werking van het Ginkgo biloba-extract. Ruim 1400 mensen kregen dagelijks 2 keer 120 milligram van het extract en een even grote groep kreeg een placebo (een pil zonder het extract).

In de placebogroep kregen 73 mensen dementie en in de groep met Ginkgo biloba waren dat er 61. Dit kleine verschil berust echter op toeval. Zo zagen de onderzoekers bijvoorbeeld ook dat er 65 mensen in de Ginkgo groep een hersenbloeding kregen en 'maar' 60 in de placebogroep.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een onderzoek aantoont dat Ginko biloba geen effect heeft op dementie. Ook in 2008 konden wetenschappers geen effect van het middel aantonen in de 'Ginkgo Evaluation of Memory' studie. In totaal zijn de effecten van Ginko biloba op meer dan 10.000 mensen onderzocht. Geen enkel onderzoek heeft echter een effect kunnen aantonen.

Bijzonder detail is dat dit specifieke onderzoek is gefinancierd door Ipsen. Ipsen is een producent van het Ginkgo biloba extract. Daarbij zijn twee onderzoekers die het onderzoek hebben uitgevoerd werknemers van dit bedrijf.

Reactie van Alzheimer Nederland

Deze uitkomst was verwacht, maar daardoor niet minder teleurstellend. Volgens de onderzoekers tonen alle grote studies die dementie proberen te voorkomen geen of weinig effect. Zo zijn bijvoorbeeld hormonen, pijnstillers (NSAID's), vitamines en cholinesterase remmers (een medicijn tegen Alzheimer) onderzocht, maar allemaal zonder resultaat.

Alleen studies die 'leefstijl' onderzochten tonen een effect aan. Het advies van Alzheimer Nederland is daarom 'Wat goed is voor het hart, is goed voor de hersenen'. Dus niet roken, voldoende bewegen en weinig verzadigde vetten eten. Daarbij is ook mentaal actief blijven belangrijk. Doe dus bijvoorbeeld een (taal)cursus, blijf hobby's uitvoeren en blijf ook op sociaal gebied actief.