Bij mensen met dementie is de mondgezondheid over het algemeen slechter ten opzichte van mensen zonder dementie. Dit kan leiden tot pijn, wat bij mensen met dementie vaak niet of laat wordt opgemerkt. Het is dus belangrijk dat we goed in de gaten houden hoe het staat met de gezondheid van ons gebit of het het gebit van onze naasten met dementie.
Helpt (kauwgom) kauwen tegen dementie?
In een college van de Universiteit van Nederland vertelde prof. Erik Scherder dat kauwen goed is voor mensen met dementie. In onze mailbox komt sindsdien regelmatig de vraag binnen of kauwgom kauwen helpt om dementie te voorkomen. Ondanks mogelijke positieve effecten op het geheugen, is daar helaas geen bewijs voor. Wel weten we dat kauwgom kauwen goed is voor het gebit. Dat is belangrijk voor mensen met en zonder dementie.
Sommige kleine onderzoeken hebben aangetoond dat het kauwen van kauwgom directe positieve effecten heeft op het geheugen. Andere studies vonden juist geen effect. Al dit onderzoek keek alleen bij jonge mensen naar het effect op de korte termijn. Het is dus niet bewezen dat kauwgom kauwen ervoor kan zorgen dat je een verminderd risico loopt op dementie.
Kauwgom en het gebit
Een supergeheugen krijgen we misschien niet van kauwgom kauwen, maar wat we wel weten is dat het goed is voor je gebit. Tandartsen noemen het kauwen van suikervrij kauwgom zelfs als één van de 15 tips voor een gezonde mond. Hierdoor wordt er meer speeksel aangemaakt. Speeksel heeft een beschermende werking voor de tanden.
Gezond gebit goed voor het brein
Het is belangrijk dat je tanden beschermt tegen bacteriën. Bacteriën uit het gebit kunnen namelijk in het bloed en mogelijk ook in de hersenen komen. Daarnaast kunnen mensen met een slechtere mondgezondheid vaak minder goed kauwen. Een onderzoek heeft aangetoond dat oudere mensen met kauwklachten, minder presteren op geheugentestjes dan mensen zonder kauwklachten.