Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Tijdens het onderzoek kregen 54 gezonde volwassen de opdracht om dagelijks ademhalingsoefeningen te doen. Ze moesten ongeveer een half uur per dag ademhalingsoefeningen doen om de ademhaling te vertragen. Na vier weken zagen de onderzoekers minder schadelijke alzheimereiwitten in het bloed van deze deelnemers. Dat is zeker geen bewijs dat de kans op dementie kleiner wordt. Maar dat de onderzoekers überhaupt een effect zagen, verbaasde veel collega's. 

Stof tot nadenken

Bij een klein onderzoek als deze zijn er veel verklaringen mogelijk. Toeval is de eerste. Misschien was het maar een toevalsbevinding en zie je bij herhaling van het onderzoek niks of zelfs een tegenovergesteld effect. Andere collega’s twijfelen zelfs of het resultaat wel positief was. Betekent een afname van schadelijke eiwitten in het bloed, misschien dat de eiwitten in het brein blijven zitten? Kortom is je brein wel gebaat bij deze oefeningen? Het antwoord zijn de onderzoekers ons nog schuldig. 

Langzamer ademhalen  

Normaal gesproken denk je niet na over je ademhaling, dat gebeurt vanzelf. Toch regelt je ademhaling van alles in je lichaam. Zo staat je ademhaling bijvoorbeeld in verbinding met je hartslag. Je hartslag versnelt tijdens het inademen en vertraagt tijdens het uitademen. Als je langzamer gaat ademen vergroot je de variatie tussen het tempo van je hartslag. Die variatie, zorgt juist voor rust en ontspanning.

Probeer zelf ademhalingsoefeningen

Al zegt dit kleine onderzoek niks over de relatie tussen ademhalen en dementie, toch kunnen oefeningen met langzamer ademen je een ontspannen gevoel geven. En ontspanning is erg belangrijk om je lichaam en brein gezond te houden. Bij yoga en meditatie maken ze ook vaak gebruik van langzame ademhalingen. Ademhalen moet je altijd en overal, dus probeer zelf eens of deze oefeningen je een ontspannen gevoel kunnen geven.