Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die voldoende bewegen minder kans hebben op dementie vergeleken met mensen die weinig aan lichaamsbeweging doen. Over de specifieke rol van krachtoefeningen is minder bekend, daar hebben onderzoekers uit Brazilië naar gekeken.  

Krachttraining bij muizen

In het onderzoek hebben ze muizen gebruikt die schadelijke ophopingen van alzheimereiwitten in hun brein hebben. De muizen moesten vier weken lang om de dag een ladder beklimmen. Deze oefening stelde de krachttraining voor. Na deze vier weken zagen de onderzoekers minder schadelijke eiwitophopingen in het brein van de muizen. Helaas hebben ze krachtoefeningen niet vergeleken met matig intensieve beweging bij muizen. Bij mensen zijn bijvoorbeeld ook positieve effecten gevonden van wandelen, fietsen, tuinieren en het huishouden doen. Dit onderzoek geeft dus alleen een aanwijzing dat krachttraining mogelijk ook positief kan bijdragen. 

Allemaal krachttraining gaan doen? 

De resultaten lijken heel positief, maar we weten niet of de effecten bij mensen hetzelfde zijn. Muizen ontwikkelen geen alzheimer, dus gebruiken onderzoekers slimme manieren waardoor er toch eiwitophopingen in het brein ontstaan. De ziekte van Alzheimer bij mensen is echter veel ingewikkelder dan alleen ophopingen van het eiwit. We weten niet of de ophopingen bij mensen ook afnemen en wat daarvan het effect is op de klachten van alzheimer. Het is nog veel te vroeg om te concluderen dat een krachtoefening de symptomen van alzheimer kan verzachten.   

Krachtoefening, duursport of toch tuinieren? 

Ondanks de mitsen en maren, weten we al dat krachtoefeningen goed passen binnen een gezonde leefstijl. Veel mensen vinden krachttraining ook veel leuker dan een bal- of duursport. Dit onderzoek is daarom een aanwijzing dat het voor je brein niet uitmaakt welke vorm van lichaamsbeweging je kiest. Blijf dus actief door iets te doen dat je leuk vindt!  
 

Krachtoefeningen

Denk je bij krachttraining meteen aan de sportschool en gewichten? Dat hoeft zeker niet. Je kunt namelijk al genoeg oefeningen thuis doen met je eigen lichaamsgewicht. Spring bijvoorbeeld tien keer zo hoog mogelijk en trek je knieën op als dat lukt. Of probeer tegen de muur te zitten: buig hiervoor je knieën en druk je rug tegen de muur. Ook balansoefeningen zijn goed voor je spieren, bijvoorbeeld op één been staan tijdens het tandenpoetsen of hinkelen naar het toilet. Daag ook andere mensen uit en kijk wie het langst op één been kan staan met de ogen dicht.