Slimme lezersvraag over dementie via Willem Wever
Alzheimer Nederland kreeg een slimme lezersvraag binnen van Sarah via Willem Wever:

Mijn oma heeft dementie en ik wil graag weten hoe dat kan en waarom mijn oma niet meer beter kan worden?
Dinant Bekkenkamp, teamleider Wetenschappelijk Onderzoek bij Alzheimer Nederland, geeft antwoord op deze vraag.
‘De vragen die Sarah heeft, houden onderzoekers al meer dan honderd jaar bezig. Daardoor weten we al heel veel over dementie en de hersenen. En waarom het zo moeilijk is om het te genezen.
Dementie
Dementie tast onze hersencellen aan en de miljarden verbindingen tussen de hersencellen. Dat is niet makkelijk te repareren. Daarvoor zouden we alle zieke hersencellen moeten vervangen en weer moeten aansluiten op de juiste hersencellen. Soms is één hersencel wel verbonden met wel duizend andere hersencellen! Dementie genezen is dus niet makkelijk.
Hersenen
Er zijn miljarden hersencellen. Die hersencellen hebben onze herinneringen opgeslagen. Maar ook hoe we dingen moeten doen, zoals koffiezetten, ons aankleden en zelfs praten. Al die hersencellen zijn met elkaar verbonden als een netwerk. Zo kunnen we informatie opslaan en gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld iemands stem herkennen aan de telefoon en weet je wie je vrienden zijn.'
> Lees het hele antwoord op de website van Willem Wever
> Bekijk ook de video 'Wat gebeurt er in de hersenen van iemand met alzheimer?'
Wat is dementie?
Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer.