Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Een hoge bloeddruk is slecht voor je bloedvaten en kan leiden tot vaatschade. Dit geeft een hoger risico op dementie en hart- en vaatziekten. Zorg daarom goed voor je bloedvaten met de volgende tips: 

  • Niet roken. Stoppen met roken is de beste manier om goed voor je bloedvaten en bloeddruk te zorgen, lees de tips.   
  • Beweeg voldoende, de norm is 5x30 minuten per week. Dit is goed voor je bloedvaten en lichaam, maar ook voor je geest.  

  • Eet gezond en niet meer dan 6 gram zout. Houd bijvoorbeeld een eetdagboek bij via mijn eetmeter om erachter te komen hoeveel je eet en hoeveel zout je binnenkrijgt. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel zout.   

  • Houd een Gezond gewicht aan, hiermee neemt het risico op veel ziektes af. 

  • Drink geen tot maximaal één glas alcohol per dag. Lees de tips om minder alcohol te drinken.  

Meet je eigen bloeddruk

De Hartstichting adviseert om vanaf het 40e levensjaar regelmatig de bloeddruk te controleren. Dat kun je doen met een bloeddrukmeter. Deze zijn via allerlei websites en winkels te koop. Niet alle apparaten zijn echter even betrouwbaar. Op deze pagina van bol.com zie je apparaten die aanbevolen zijn door de hartstichting. Bekijk op deze pagina of je bloeddruk goed is.

Vraag het de onderzoeker: vaatschade en vasculaire dementie

Vaatschade is de hoofdoorzaak van vasculaire dementie. Gerda Van Tongerloo heeft een voorloper van vasculaire dementie en doet er alles aan om haar lichaam en hersenen actief te houden. Samen met Alzheimer Nederland zocht zij onderzoeker Maximilian Wiesmann op in het Radboudumc om hem vragen te stellen. Hij doet onderzoek naar schade aan de bloedvaten en vasculaire dementie. In de video geeft hij ook tips hoe je goed voor je bloedvaten kunt zorgen.  

 

Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken