Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Nee, gelukkig niet! Eiwitten uit voeding zijn niet alleen onschadelijk, maar zelfs onmisbaar voor je gezondheid. Je hebt eiwitten nodig voor verschillende regelprocessen in het brein én in de rest van je lichaam. 

Waarom is het belangrijk om eiwitten te eten?

Eiwitten uit voeding breek je in het spijsverteringskanaal af tot kleine bouwstenen, die we aminozuren noemen. Deze aminozuren gebruik je om alle menselijke eiwitten te maken, die het lichaam nodig heeft. Er zijn wel duizenden verschillende eiwitten die allemaal andere taken hebben. Zo zijn sommige eiwitten betrokken bij de afweer van het lichaam, terwijl andere eiwitten een rol spelen bij het vervoer van stoffen.

Samengeklonterde eiwitten bij alzheimer

Helaas maakt je lichaam niet alleen deze goede eiwitten aan, maar ook de samengeklonterde eiwitten, die bij de ziekte van Alzheimer ontstaan. Hier kunnen we niets aan veranderen door bepaalde eiwitten wel of niet te eten. Je kunt het vergelijken met een lego bouwpakket. Je kan drie lego kastelen kopen, maar als iemand die afbreekt, kun je de legoblokjes (bouwstenen) ook gebruiken voor de bouw van andere voorwerpen. Er is geen zekerheid meer dat je de legoblokjes gebruikt om een kasteel te bouwen.

Hoe ontstaan plaques in het brein?

De eiwitten die gaan samenklonteren bij alzheimer zijn aanwezig in alle mensen. Bij mensen met alzheimer is er geen goede balans tussen het maken en het opruimen van het eiwit. Hierdoor ontstaat er een grote hoeveelheid eiwit. Deze gaat samenklonteren en vormt een plaque. Plaques zijn schadelijk voor het brein. Hersencellen kunnen hierdoor niet meer met elkaar communiceren, en sterven uiteindelijk af. 

Gezonde voeding blijft belangrijk

Ook al kun je deze plaques niet voorkomen door minder eiwitten te eten, voeding is wel belangrijk. Ten eerste zorgt een gezond dieet voor alle aminozuren die je nodig hebt. Dus alle legoblokjes voor een gezond lichaam. Ten tweede zorgt een gezond dieet voor een gezond gewicht, hiermee verklein je de kans op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Dit zorgt ook voor een kleinere kans op dementie. Twee vliegen in één klap dus!