Hoe zorg je ervoor dat je het volhoudt?
Beginnen aan goede voornemens is vaak niet zo ingewikkeld, volhouden is veel moeilijker. Hoe zorg je ervoor dat je het volhoudt? Met een als-dan plan wordt dit veel makkelijker.
Even snel de lift pakken als je op driehoog woont. Winkelen bij een grote winkel met meerdere verdiepingen? Die roltrap is toch wel handig. Ons leven is een stuk makkelijker geworden. Die luxe is fijn, maar zorgt er ook voor dat we steeds minder bewegen. Minder dan de helft van de volwassenen beweegt voldoende, aldus de Gezondheidsraad. Bewegen is belangrijk. Voor ons lichaam, maar zeker ook voor ons brein.
Stevig bewegen: dat is heel gezond voor het brein. Het zijn alle activiteiten waarbij je ademhaling wat versnelt – zonder buiten adem te raken. Als je beweegt, span je je in. Je hart gaat sneller kloppen en zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen. De conditie van je hart en vaten verbetert als je op deze manier actief bent. Die conditie is weer belangrijk voor de doorbloeding van je brein. Hoe zat dit ook alweer? Lees het in de les ‘Zo werkt je brein’.
Je activeert je brein wanneer je beweegt. Je hersenen krijgen allemaal informatie binnen tijdens het bewegen, bijvoorbeeld vanuit spieren en gewrichten. Wanneer je buiten beweegt, zie en hoor je veel. Dat wordt verwerkt door je hersenen. Lopen alleen al kan leiden tot verhogen van alertheid. Waarvoor is alertheid goed?
Bewegen kun je heel makkelijk doen, wanneer het je uitkomt. Denk aan een rondje door het park wandelen, stofzuigen of tuinieren. Allemaal goede manieren om in beweging te komen. Hoe meer je beweegt, hoe beter het voor je is.
Veel lichamelijke kwalen en ziektes hebben invloed op de ontwikkeling van dementie. Denk aan diabetes, (ernstig) overgewicht, of een hoge bloeddruk. Je kunt het risico op deze ziektes verkleinen door voldoende te bewegen en/of te sporten. Op deze manier heeft bewegen al indirect invloed op de ontwikkeling van dementie.
Nederland is koploper in Europa als het aankomt op zitten. Maar liefst 32 procent van de Nederlanders zit meer dan 7,5 uur per dag. Veel zitten is niet goed voor je gezondheid. Hoe meer je zit per dag, hoe hoger je kans op eerder overlijden. Als je het aantal zituren per dag vermindert, daalt die kans. Dat gebeurt ook wanneer je actief beweegt naast het zitten. Wist je dat:
Enige beweging is dus altijd beter dan geen beweging. En voor bijna iedereen is er nog verbetering mogelijk.
We doen veel onderzoek naar bewegen en dementie. Toch blijft het lastig om zekerheid te geven over het beschermende effect van bewegen. Veel vragen zijn nog niet beantwoord:
Meer onderzoek is nodig om deze vragen te beantwoorden. Alzheimer Nederland maakt dit soort onderzoeken mogelijk.
Sporten gaat een stapje verder dan bewegen. Je levert een grotere inspanning bij sporten en je hartslag gaat (flink) omhoog. Sporten geeft je een goed gevoel. Hoe komt dit? Drie stoffen die vrijkomen bij sporten zijn hiervan de oorzaak:
Al na 20 tot 30 minuten sporten komen deze stoffen vrij. Zij geven dat fijne gevoel.
Stress ontstaat vaak door piekeren. Wanneer je sport verzet je je gedachten. Je bent bezig met de route die je aflegt, de oefeningen of je ademhaling. Zo doorbreek je het piekergedrag en maakt je je hoofd leeg. Sporten kan ook de aanmaak van het stresshormoon (cortisol) verminderen. Ontspan jezelf door te sporten.
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. De beweegrichtlijn voor volwassenen (volgens de Gezondheidsraad) luidt als volgt:
We hebben hieronder vast wat voorbeelden voor je op een rij gezet. Veel van deze oefeningen kun je combineren met elkaar. Hoe langer, vaker en/of intensiever je beweegt, hoe voordeliger voor je gezondheid.
Krijg je al zin om in beweging te komen? Er is zoveel mogelijk en vaak ook nog verrassend eenvoudig toe te passen:
Afwisseling en een uitdagende, nieuwe omgeving zijn hierbij belangrijk. Je weet het misschien nog van thema 2 'ontdekken': de combinatie van beweging en nadenken werkt het beste voor het brein.
Na inspanning is het ook tijd voor ontspanning! Volgende week vertellen we je alles over ontspanning en het effect op je brein. Houd je mailbox in de gaten. Tot dan!
Beginnen aan goede voornemens is vaak niet zo ingewikkeld, volhouden is veel moeilijker. Hoe zorg je ervoor dat je het volhoudt? Met een als-dan plan wordt dit veel makkelijker.
Jazeker! Bewegen heeft zin op elke leeftijd. Professor Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie, vertelt er over in een college van Universiteit van Nederland.
Bestel dan onze mooie Vergeet-mij-niet-sleutelhanger voor slechts 3,95 euro. Elke keer dat je je sleutelbos tevoorschijn haalt, word je herinnerd aan jouw goede voornemens.